Socialförsäkringsutskottets betänkande

2008/09:SfU12

Ändring av vissa övergångsbestämmelser

Sammanfattning

I betänkandet föreslår utskottet att riksdagen antar utskottets förslag till ändring i de övergångsbestämmelser till lagen (1962:381) om allmän försäkring som trädde i kraft den 1 juli 2008 och som gäller införandet av en reformerad sjukskrivningsprocess för ökad återgång i arbete. Utskottets förslag möjliggör för framför allt personer som tillerkänts tidsbegränsad sjukersättning eller aktivitetsersättning utan att själva ha ansökt om det att beviljas fortsatt ersättning för ytterligare perioder om sammanlagt högst 18 månader. Förslaget tar sikte på de fall där Försäkringskassan fattat sitt beslut före den 1 juli 2008 men där förmånen börjat betalas ut nämnda dag eller senare.

Ändringen föreslås träda i kraft den 15 juni 2009.

I betänkandet finns ett särskilt yttrande (s, v, mp).

Utskottets förslag till riksdagsbeslut

Ändring av vissa övergångsbestämmelser

Riksdagen antar utskottets förslag i bilagan till lag om ändring i lagen (1962:381) om allmän försäkring.

Stockholm den 28 april 2009

På socialförsäkringsutskottets vägnar

Gunnar Axén

Följande ledamöter har deltagit i beslutet: Gunnar Axén (m), Veronica Palm (s), Helena Rivière (m), Ronny Olander (s), Lars-Arne Staxäng (m), Siw Wittgren-Ahl (s), Ulf Nilsson (fp), Kurt Kvarnström (s), Mats G Nilsson (m), Göte Wahlström (s), Lars Gustafsson (kd), Mikael Cederbratt (m), Kalle Larsson (v), Matilda Ernkrans (s), Fredrick Federley (c), Gunvor G Ericson (mp) och Lennart Pettersson (c).

Utskottets överväganden

Ändring av vissa övergångsbestämmelser

Utskottets förslag i korthet

Riksdagen bifaller utskottets förslag till ändring i övergångsbestämmelserna till lagen (1962:381) om allmän försäkring.

Jämför särskilt yttrande (s, v, mp).

Bakgrund

Den 1 juli 2008 infördes en rehabiliteringskedja med fasta tidpunkter för prövning av arbetsförmågan och vissa begränsningar av rätten till sjukpenning (prop. 2007/08:136, bet. 2007/08:SfU12, rskr. 2007/08:225).

Samtidigt infördes bestämmelser om att sjukersättning endast får beviljas om den försäkrades arbetsförmåga är stadigvarande nedsatt. Från nämnda tidpunkt är det således inte längre möjligt att bevilja tidsbegränsad sjukersättning.

Med stöd av övergångsbestämmelser (punkterna 8 och 9) till lagen (2008:480) om ändring i lagen (1962:381) om allmän försäkring (AFL) kan emellertid en försäkrad vars rätt till tidsbegränsad sjukersättning eller aktivitetsersättning upphör vid utgången av juni månad 2008 eller avser en period som har påbörjats före och upphör efter ikraftträdandet få tidsbegränsad sjukersättning eller aktivitetsersättning enligt äldre bestämmelser i 7 kap. 1 och 3 §§ AFL för ytterligare perioder om sammanlagt högst 18 månader, dock när det gäller sjukersättning längst t.o.m. december månad 2012.

Utskottets ställningstagande

Utskottet har uppmärksammats på att framför allt personer som, utan att själva ha ansökt om det, tillerkänts tidsbegränsad sjukersättning eller aktivitetsersättning genom ett beslut som fattats före den 1 juli 2008 men där förmånen börjat betalas ut fr.o.m. detta datum eller senare inte kan beviljas fortsatt ersättning för ytterligare perioder om sammanlagt högst 18 månader.

I det fall Försäkringskassan fattat sitt beslut före den 1 juli 2008 och förmånen börjat betalas ut före denna dag kan däremot ytterligare perioder med ersättning beviljas med stöd av övergångsbestämmelserna.

Utskottet anser inte att detta är en rimlig ordning och lägger därför fram ett förslag om ändring av ifrågavarande övergångsbestämmelser med ikraftträdande den 15 juni 2009. Förslaget innebär att också den som fått tidsbegränsad sjukersättning eller aktivitetsersättning genom ett beslut före den 1 juli 2008 men där förmånen börjar betalas ut nämnda dag eller senare kan beviljas fortsatt ersättning för ytterligare perioder om högst 18 månader.

Särskilt yttrande

Ändring av vissa övergångsbestämmelser (s, v, mp)

Veronica Palm (s), Ronny Olander (s), Siw Wittgren-Ahl (s), Kurt Kvarnström (s), Göte Wahlström (s), Kalle Larsson (v), Matilda Ernkrans (s) och Gunvor G Ericson (mp) anför:

Vi är liksom tidigare starkt kritiska mot den nyligen införda rehabiliteringskedjan som vi menar har lett till ett systemskifte i sjukförsäkringen. Vi är även kritiska mot att regeringens förslag hastades fram, vilket fått till följd att förslagen nu måste justeras i efterhand. Den nu aktuella ändringen är ett bevis på detta. Enligt vår mening borde förändringen av sjukförsäkringen ha hanterats inom ramen för den parlamentariska socialförsäkringsutredning som regeringen länge lovat att tillsätta. Förslaget är dock av teknisk karaktär, varför vi väljer att inte reservera oss mot det.

Bilaga

Utskottets lagförslag

Förslag till lag om ändring i lagen (1962:381) om allmän försäkring

Härigenom föreskrivs i fråga om lagen (1962:381) om allmän försäkring att punkterna 8 och 9 i övergångsbestämmelserna till lagen (2008:480) om ändring i nämnda lag ska ha följande lydelse.

Nuvarande lydelse

Föreslagen lydelse

8. För en försäkrad, vars rätt till tidsbegränsad sjukersättning upphör vid utgången av juni månad 2008 eller avser en period som har påbörjats före och upphör efter ikraftträdandet, kan tidsbegränsad sjukersättning beviljas enligt äldre bestämmelser i 7 kap. 1 och 3 §§ för ytterligare perioder om sammanlagt högst 18 månader, dock längst till och med december månad 2012. Detta gäller även för en försäkrad, vars rätt till aktivitetsersättning upphör på grund av att han eller hon fyller 30 år.

8. För en försäkrad, vars rätt till tidsbegränsad sjukersättning upphör vid utgången av juni månad 2008 eller avser en period som har påbörjats eller beslutats före och upphör efter ikraftträdandet, kan tidsbegränsad sjukersättning beviljas enligt äldre bestämmelser i 7 kap. 1 och 3 §§ för ytterligare perioder om sammanlagt högst 18 månader, dock längst till och med december månad 2012. Detta gäller även för en försäkrad, vars rätt till aktivitetsersättning upphör på grund av att han eller hon fyller 30 år.

9. För en försäkrad, vars rätt till aktivitetsersättning upphör vid utgången av juni månad 2008 eller avser en period som har påbörjats före och upphör efter ikraftträdandet, kan aktivitetsersättning beviljas enligt äldre bestämmelser i 7 kap. 1 och 3 §§ för ytterligare perioder om sammanlagt högst 18 månader.

9. För en försäkrad, vars rätt till aktivitetsersättning upphör vid utgången av juni månad 2008 eller avser en period som har påbörjats eller beslutats före och upphör efter ikraftträdandet, kan aktivitetsersättning beviljas enligt äldre bestämmelser i 7 kap. 1 och 3 §§ för ytterligare perioder om sammanlagt högst 18 månader.

–––––––

Denna lag träder i kraft den 15 juni 2009.