Skatteutskottets betänkande 2008/09:SkU21 | |
Taxering och beskattning av ägarlägenheter | |
Sammanfattning
Utskottet tillstyrker regeringens förslag (prop. 2008/09:83) till ändringar i skattereglerna med anledning av att det blir möjligt att inrätta ägarlägenheter i Sverige och avstyrker den motion som har väckts i ärendet.
De nya skattereglerna ska träda i kraft den 1 maj 2009, dvs. samtidigt med den civilrättsliga lagstiftning om ägarlägenheter som riksdagen beslutar om i ett annat ärende (prop. 2008/09:91, bet. 2008/09:CU16).
Till betänkandet har lämnats två reservationer (s, mp), dels med förslag till avslag på propositionen, dels med förslag till ett tillkännagivande till regeringen om en översyn av neutraliteten i bostadsbeskattningen mot bakgrund av att ägarlägenheter införs.
Utskottet föreslår att betänkandet avgörs efter endast en bordläggning.
Utskottets förslag till riksdagsbeslut
1. | Taxering och beskattning av ägarlägenheter |
| Riksdagen antar regeringens förslag till 1. lag om ändring i fastighetstaxeringslagen (1979:1152), 2. lag om ändring i lagen (1984:1052) om statlig fastighetsskatt, 3. lag om ändring i inkomstskattelagen (1999:1229), 4. lag om ändring i lagen (2007:1398) om kommunal fastighetsavgift. Därmed bifaller riksdagen proposition 2008/09:83 och avslår motion 2008/09:Sk14 yrkande 1. |
Reservation 1 (s, mp)
2. | Översyn av bostadsbeskattningen |
| Riksdagen avslår motion 2008/09:Sk14 yrkande 2. |
Reservation 2 (s, mp) – villkorad
Utskottet föreslår att ärendet avgörs efter endast en bordläggning.
Stockholm den 12 februari 2009
På skatteutskottets vägnar
Lennart Hedquist
Följande ledamöter har deltagit i beslutet: Lennart Hedquist (m), Lars Johansson (s), Annicka Engblom (m), Laila Bjurling (s), Ulf Berg (m), Raimo Pärssinen (s), Christin Hagberg (s), Lena Asplund (m), Fredrik Olovsson (s), Lennart Sacrédeus (kd), Fredrik Schulte (m), Britta Rådström (s), Åke Sandström (c), Helena Leander (mp), Karin Nilsson (c) och Lars Tysklind (fp).
Redogörelse för ärendet
Ärendet och dess beredning
I proposition 2008/09:83 föreslår regeringen ändringar för att anpassa skattereglerna till att det ska bli möjligt att inneha enskilda lägenheter i flerbostadshus med äganderätt, s.k. ägarlägenheter. De civilrättsliga reglerna om ägarlägenheter bereds samtidigt i civilutskottet (bet. 2008/09:CU16).
Med anledning av den förevarande propositionen har det väckts en motion. Regeringens och motionärernas förslag till riksdagsbeslut redovisas i bilaga 1. Regeringens förslag till lagtexter återges i bilaga 2.
Propositionens huvudsakliga innehåll
I propositionen föreslås ändringar i reglerna om fastighetstaxering, statlig fastighetsskatt, kommunal fastighetsavgift och inkomstskatt. Förslagen ansluter till den proposition om införande av ägarlägenheter som regeringen samtidigt har lämnat till riksdagen (prop. 2008/08:91).
I propositionen om ägarlägenheter föreslås att det införs lagregler som gör det möjligt att inrätta s.k. ägarlägenheter i Sverige. Enligt förslaget ska en ägarlägenhet innehas med en direkt äganderätt och utgöra en tredimensionell fastighet av särskilt slag, ägarlägenhetsfastighet, avsedd att rymma endast en bostadslägenhet. Med tredimensionell fastighet avses en fastighet som i sin helhet är avgränsad både horisontellt och vertikalt. Traditionella fastigheter avgränsas endast horisontellt, genom fastställda gränser i markplanet. De regler som gäller för bildande och nyttjande av andra tredimensionella fastigheter föreslås i princip gälla även för ägarlägenhetsfastigheter. Det innebär bl.a. att en ägarlägenhetsfastighet ska kunna hyras ut eller överlåtas utan några särskilda begränsningar.
I förevarande proposition föreslås de ändringar och tillägg som behövs för att infoga ägarlägenheter i skattesystemet. Bortsett från den värderingsmodell som föreslås ska användas vid fastighetstaxeringen innebär förslagen att skattereglerna för ägarlägenheter i sak ska vara desamma som för småhus.
När det gäller reglerna om fastighetstaxering innebär detta ett antal tillägg och justeringar av det befintliga regelverkets nuvarande struktur. Som exempel kan nämnas att i propositionen föreslås att ”ägarlägenhet” infogas som en byggnadstyp och ”ägarlägenhetsenhet” som en taxeringsenhet. Förslaget innebär vidare att ägarlägenheter vid fastighetstaxeringen ska värderas enligt samma regler som hyreshus och att allmän och förenklad fastighetstaxering av ägarlägenheter ska ske vid samma tidpunkter som för hyreshus.
Beträffande inkomstbeskattningen föreslås att definitionen av termerna ”privatbostad” och ”privatbostadsfastighet” utvidgas till att även omfatta ägarlägenheter. Dessutom föreslås att termen ”ersättningsbostad”, när det gäller reglerna om uppskov av beskattning av kapitalvinst vid avyttring av fastighet, också ska omfatta ägarlägenheter.
Det föreslås även att ägarlägenheter ska påföras statlig fastighetsskatt och kommunal fastighetsavgift enligt i princip samma regler och skattesatser som för småhus.
De nya bestämmelserna föreslås träda i kraft den 1 maj 2009.
Utskottets överväganden
Taxering och beskattning av ägarlägenheter
Utskottets förslag i korthet
Riksdagen antar regeringens förslag till skatteregler för ägarlägenheter och avslår motionen.
Jämför reservationerna 1 och 2 (s, mp).
Propositionen
I proposition 2008/09:83 föreslår regeringen de ändringar och tillägg som behövs för att infoga ägarlägenheter i skattesystemet. Bortsett från den värderingsmodell som ska användas vid fastighetstaxeringen av ägarlägenheter innebär förslagen att skattereglerna för ägarlägenheter i sak ska vara desamma som för småhus. Det innebär bl.a. att kommunal fastighetsavgift ska betalas för ägarlägenheter enligt i princip samma regler som gäller för småhus och att reglerna om uppskov av beskattning av kapitalvinst vid avyttring av fastighet också ska omfatta ägarlägenheter. Vid fastighetstaxeringen ska ägarlägenheter dock värderas enligt samma regler som hyreshus, dvs. med utgångspunkt från hyresnivån i området.
Den civilrättsliga lagstiftning som gör det möjligt att inrätta s.k. ägarlägenheter i Sverige föreslås i en annan proposition som samtidigt bereds i civilutskottet (prop. 2008/09:91, bet. 2008/09:CU16).
De nya skattereglerna föreslås träda i kraft vid samma tidpunkt som de nya civilrättsliga reglerna, dvs. den 1 maj 2009.
Motionen
I motion 2008/09:Sk14 yrkande 1 av Lars Johansson m.fl. (s, v, mp) yrkas avslag på propositionen. Motionärerna anser att regeringens förslag om att införa ägarlägenheter bör avslås, vilket yrkas i en annan motion från företrädare för deras partier i det ärende som civilutskottet bereder.
När det gäller regeringens förslag till följdändringar i skattereglerna vänder sig motionärerna främst mot att taxeringsvärdet ska fastställas som för hyreshus trots att de ekonomiska förutsättningarna är helt olika. Mycket talar enligt motionärerna för att ägarlägenheter i många områden kommer att bli för lågt värderade och att ägarlägenheterna kommer att gynnas skattemässigt jämfört med andra upplåtelseformer. Neutralitet i beskattningen och likformiga skatteregler mellan olika boendeformer ska enligt motionen alltid eftersträvas. Konsekvenserna för bostadsmarknaden i övrigt av att införa ägarlägenheter är enligt motionen inte utredda, varken i denna proposition eller i proposition 2008/09:91 Ägarlägenheter. Skulle riksdagen besluta om att införa ägarlägenheter vill motionärerna att en översyn av skattereglerna för samtliga upplåtelseformer genomförs inom ramen för en bredare skatteöversyn för att uppnå likformighet (yrkande 2).
Utskottets ställningstagande
Den värderingsfråga som motionärerna tar upp har ägnats ett stort intresse under remissbehandlingen och under beredningen i övrigt i Finansdepartementet. Även om ägarlägenheter i princip ska vara jämställda med småhus bedöms i propositionen systemet för att fastställa taxeringsvärde för småhus inte utan vidare kunna tillämpas på ägarlägenheter. En tillämpning av hyreshusmodellen för värdering av ägarlägenheter har enligt propositionen flera fördelar jämfört med en tillämpning av småhusmodellen. Värderingen enligt hyreshusmodellen innebär förenklat uttryckt att utgångspunkten för taxeringsvärdet blir hyresnivån för hyreshus i området där ägarlägenheten är belägen.
I propositionen konstateras att det i nuläget inte finns en marknad för ägarlägenheter och att det är svårt att bedöma hur en sådan marknad kommer att se ut. Mycket talar enligt propositionen för att den kommer att likna marknaden för bostadsrätter. För den senare gäller att fastigheter upplåtna med bostadsrätt vid fastighetstaxeringen värderas utifrån hyreshusmodellen. Regeringen anser dock, i likhet med flera av remissinstanserna, att det, intill dess att det finns erfarenheter från ägarlägenhetsmarknaden, inte finns skäl för att införa en särskild värderingsmetod för ägarlägenheter. Dagens system för beräkning av taxeringsvärde för hyreshus bedöms möjligt att tillämpa på ägarlägenheter. Den omständigheten att taxeringsvärdet med tillämpning av hyreshusmodellen inte i alla fall kommer att utgöra 75 % av marknadsvärdet av ägarlägenheten är en omständighet som enligt propositionen tills vidare får accepteras.
Utskottet delar regeringens bedömningar i fråga om de principer efter vilka taxeringsvärde ska fastställas för ägarlägenheter och i övrigt. Utskottet vill betona det som regeringen har anfört i propositionen om införande av ägarlägenheter, att den avser att noga följa utvecklingen beträffande den civilrättsliga regleringen av ägarlägenheter och ta initiativ till en tidig utvärdering av reformen. Det är enligt den förevarande propositionen lämpligt att i detta sammanhang även utvärdera ändringarna på skatteområdet. Utskottet instämmer i detta och anser att intresset av att följa upp förändringarna och hur de påverkar neutraliteten i de skatteregler som berör boendet är väl tillgodosett, och att det därför inte behövs något tillkännagivande i enlighet med förslaget i motionen.
Sammanfattningsvis har utskottet inte något att invända mot regeringens val av värderingsmetod eller förslaget till skatteregler för ägarlägenheter i övriga delar. Följaktligen tillstyrker utskottet proposition 2008/09:83 och avstyrker motion Sk14 yrkandena 1 och 2.
Reservationer
1. | Taxering och beskattning av ägarlägenheter, punkt 1 (s, mp) |
| av Lars Johansson (s), Laila Bjurling (s), Raimo Pärssinen (s), Christin Hagberg (s), Fredrik Olovsson (s), Britta Rådström (s) och Helena Leander (mp). |
Förslag till riksdagsbeslut
Vi anser att förslaget till riksdagsbeslut under punkt 1 borde ha följande lydelse:
Riksdagen avslår regeringens lagförslag. Därmed bifaller riksdagen motion 2008/09:Sk14 yrkande 1 och avslår proposition 2008/09:83.
Ställningstagande
Genom att föreslå införande av ägarlägenheter har regeringen valt att prioritera tillkomsten av en helt ny form av äganderätt framför att arbeta för att skapa ett robust regelverk som garanterar de boendes rättigheter inom ramen för nuvarande boendeformer. För oss är det viktigt att bostadspolitiken är socialt hållbar, förutsägbar, framtidsinriktad och för alla. Med sådana insatser skapas fler attraktiva och hållbara bostadsområden med blandade boendeformer. Vi bedömer att införandet av ägarlägenheter inte kommer att innebära det välbehövliga tillskott av bostäder som svensk bostadsmarknad behöver.
Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet de gröna har yrkat avslag på regeringens förslag att införa ägarlägenheter. Vi yrkar även avslag på det förslag till skatteregler för ägarlägenheter som bereds i detta ärende.
2. | Översyn av bostadsbeskattningen, punkt 2 (s, mp) |
| av Lars Johansson (s), Laila Bjurling (s), Raimo Pärssinen (s), Christin Hagberg (s), Fredrik Olovsson (s), Britta Rådström (s) och Helena Leander (mp). |
– Vid avslag på reservation 1 –
Förslag till riksdagsbeslut
Vi anser att förslaget till riksdagsbeslut under punkt 2 borde ha följande lydelse:
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i reservationen om en översyn av likformigheten i boendebeskattningen. Därmed bifaller riksdagen motion 2008/09:Sk14 yrkande 2.
Ställningstagande
Skattereglerna för ägarlägenheter ska enligt regeringens förslag vara desamma som för småhus utom i fråga om värderingsmodellen vid beräkning av taxeringsvärde. Vid värderingen ska i stället hyresnivån, som i sin tur bygger på ett bruksvärde, vara utgångspunkt. Flera remissinstanser har ifrågasatt om detta kommer att innebära att taxeringsvärdet kommer att återspegla 75 % av ägarlägenhetens marknadsvärde. Det går naturligtvis inte att säkert veta hur ägarlägenhetsmarknaden kommer att utvecklas, men enligt vår uppfattning är det mycket som talar för att ägarlägenheter i många områden kommer att bli för lågt värderade, och att ägarlägenheterna blir en typ av fastigheter som i många områden kommer att gynnas skattemässigt jämfört med andra upplåtelseformer.
Det är olyckligt om en ny boendeform introduceras för konsumenterna på bostadsmarknaden med hjälp av gynnsamma särregler. Konsekvenserna för bostadsmarknaden i övrigt är inte utredda, varken i propositionen som gäller skattereglerna eller i propositionen om att införa ägarlägenheter. Krav på kompensation från de som har andra boendeformer kommer med all sannolikhet att resas när man indirekt missgynnas. Neutralitet i beskattningen och likformiga skatteregler mellan olika boendeformer ska alltid eftersträvas. Ägarlägenheter beskrivs som ”småhus på höjden” och infogas, enligt propositionen, i skattesystemet som småhus utom i fråga om värderingen. Detta är inte likformigt. Skulle riksdagen ändå besluta att införa ägarlägenheter bör en översyn ske av skattereglerna för samtliga boendeformer i enlighet med vad vi föreslår i vår motion Sk14 inom ramen för en bredare skatteöversyn för att uppnå likformighet.
Bilaga 1
Förteckning över behandlade förslag
Propositionen
Proposition 2008/09:83 Taxering och beskattning av ägarlägenheter:
Riksdagen antar regeringens förslag till
1. lag om ändring i fastighetstaxeringslagen (1979:1152),
2. lag om ändring i lagen (1984:1052) om statlig fastighetsskatt,
3. lag om ändring i inkomstskattelagen (1999:1229),
4. lag om ändring i lagen (2007:1398) om kommunal fastighetsavgift.
Följdmotionen
2008/09:Sk14 av Lars Johansson m.fl. (s, v, mp):
1. | Riksdagen avslår regeringens proposition 2008/09:83 Taxering och beskattning av ägarlägenheter. |
2. | Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en översyn av likformigheten i boendebeskattningen. |
Bilaga 2
Regeringens lagförslag