Civilutskottets betänkande

2008/09:CU6

Europeiskt småmålsförfarande

Sammanfattning

I betänkandet behandlar utskottet regeringens proposition 2007/08:165 Europeiskt småmålsförfarande. I propositionen föreslås en lag med kompletterande bestämmelser till Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 861/2007 om inrättande av ett europeiskt småmålsförfarande.

Genom förordningen införs ett förfarande som syftar till att förenkla och påskynda handläggningen av samt sänka kostnaderna i gränsöverskridande tvister om mindre värden. En dom i ett europeiskt småmål ska erkännas och kunna verkställas i alla medlemsstater utan några mellanliggande förfaranden. Förordningen är direkt tillämplig i Sverige men kräver vissa kompletterande bestämmelser i fråga om bl.a. behörig domstol, vilka nationella regler som ska gälla när förordningen saknar reglering och vilka frister som ska gälla för vissa rättsmedel.

Den föreslagna lagstiftningen är avsedd att träda i kraft den 1 januari 2009.

Propositionen har inte föranlett något motionsyrkande, och utskottet föreslår att riksdagen antar regeringens lagförslag.

Utskottets förslag till riksdagsbeslut

Europeiskt småmålsförfarande

Riksdagen antar regeringens förslag till lag om europeiskt småmålsförfarande. Därmed bifaller riksdagen proposition 2007/08:165.

Stockholm den 30 oktober 2008

På civilutskottets vägnar

Inger René

Följande ledamöter har deltagit i beslutet: Inger René (m), Ewa Thalén Finné (m), Johan Löfstrand (s), Andreas Norlén (m), Lennart Pettersson (c), Christina Oskarsson (s), Jan Ertsborn (fp), Christine Jönsson (m), Gunnar Sandberg (s), Yvonne Andersson (kd), Anti Avsan (m), Egon Frid (v), Eva Sonidsson (s), Lars Tysklind (fp), Jan Lindholm (mp), Fredrik Lundh (s) och Rose-Marie Carlsson (s).

Utskottets överväganden

Europeiskt småmålsförfarande

Utskottets förslag i korthet

Riksdagen antar regeringens lagförslag.

Bakgrund

Syftet med Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 861/2007 om inrättande av ett europeiskt småmålsförfarande är att förenkla och påskynda handläggningen av gränsöverskridande tvister om mindre värden samt minska kostnaderna i sådana mål. Förordningen finns i bilaga 2.

Förordningen reglerar handläggningen i första instans samt verkställighet av domar i europeiska småmål. Förfarandet ska vara ett alternativ till de förfaranden som redan finns i medlemsstaterna och kunna användas i mål på privaträttens område där tvisteföremålets värde – exklusive ränta, omkostnader och utlägg – inte överstiger 2 000 euro vid tidpunkten för ansökan. Förfarandet gäller endast för gränsöverskridande tvister, dvs. när åtminstone en av parterna har sin hemvist i en annan medlemsstat än den där domstolen vid vilken talan väckts är belägen.

Tillämpningsområdet torde endast omfatta talan om fullgörelse och är i huvudsak detsamma som gäller för Bryssel I-förordningen. Eftersom fullgörelsetalan enligt förordningen kan avse andra fordringar än rena penningfordringar kan det uppkomma behov av att bedöma om en sådan talan motsvarar ett värde om högst 2 000 euro (jfr motsvarande förhållande i svensk rätt enligt 1 kap. 3 d § tredje stycket rättegångsbalken, RB). Ett antal områden undantas uttryckligen från förordningens tillämpningsområde, bl.a. familjerättsliga förmögenhetsförhållanden och nyttjanderätt till fast egendom.

Sammanfattningsvis innebär förordningen att det blir enklare att i gränsöverskridande fall få ett snabbare och billigare förfarande i mål om mindre värden i hela EU.

Förordningen trädde i kraft den 1 augusti 2007 och ska tillämpas fullt ut fr.o.m. den 1 januari 2009.

Propositionen och utskottets ställningstagande

I Europaparlamentets och rådets förordning om inrättande av ett europeiskt småmålsförfarande ges medlemsstaterna beslutanderätt i vissa frågor, bl.a. avseende vilken eller vilka domstolar som ska vara behöriga att hantera europeiska småmål och om ansökningar ska kunna ges in på annat sätt än per post eller direkt till domstolen. Därutöver föreskrivs att förfarandet ska regleras av processrätten i den medlemsstat där rättegången äger rum, om inte annat följer av förordningen. Detta kräver ett ställningstagande i frågan om vilket processrättsligt regelverk som ska komplettera förordningen i Sverige.

Inom Justitiedepartementet utarbetades departementspromemorian (Ds 2008:12) Europeiskt småmålsförfarande. Promemorian har remissbehandlats och ligger till grund för regeringens lagförslag i den nu framlagda propositionen. I propositionen föreslår regeringen – efter att ha hört Lagrådet – dels kompletterande bestämmelser i frågor som enligt förordningen ska regleras i nationell lag, dels andra kompletterande bestämmelser som tillåts av förordningen och som bedöms nödvändiga för att säkerställa en ändamålsenlig tillämpning.

Regeringens förslag finns i bilaga 1 och lagförslaget i bilaga 3.

De bestämmelser som regeringen föreslår utgör, som tidigare nämnts, kompletterande regler till förordningen om inrättande av ett europeiskt småmålsförfarande. Förslagen, som rör frågor om bl.a. behörig domstol, vilka nationella regler som ska gälla när förordningen saknar reglering och vilka frister som ska gälla för vissa rättsmedel, innebär i huvudsak följande.

En ansökan som inleder ett europeiskt småmålsförfarande ska ges in till tingsrätt. Bestämmelserna för sådana dispositiva tvistemål som avses i 1 kap. 3 d § första stycket rättegångsbalken ska tillämpas i det europeiska småmålsförfarandet, om annat inte följer av förordningen. En ansökan som inleder ett europeiskt småmålsförfarande bör endast kunna ges in direkt till domstolen eller genom post. För ansökan i ett europeiskt småmål bör ansökningsavgift tas ut i enlighet med vad som gäller för en ansökan om stämning i tvistemål. Parternas rätt till praktisk hjälp med att fylla i de standardformulär som ska användas i det europeiska småmålsförfarandet tillgodoses genom den allmänna serviceskyldigheten och rättens skyldighet att företa materiell processledning i tvistemål.

Ett överklagande av en dom eller ett i dom intaget beslut ska ges in till tingsrätten inom tre veckor från den dag då klaganden delgavs domen. Om ena parten har överklagat tingsrättens dom, ska motparten ha rätt att överklaga domen inom en vecka från den dag då tiden för den andra parten att överklaga gick ut (anslutningsöverklagande).

En dom som har meddelats med stöd av artikel 7.3 i den europeiska småmålsförordningen ska anses vara en tredskodom. En tredskodom ska delges parterna och en ansökan om återvinning av en sådan dom ska ges in till tingsrätten inom en månad från den dag då parten delgavs domen. Att en svarande i ett europeiskt småmål kommer att ha möjlighet att ansöka om återvinning av en tredskodom och när det gäller en sådan dom ha tillgång till extraordinära rättsmedel, innebär att Sverige uppfyller kraven i den europeiska småmålsförordningen om minimistandarder för förnyad prövning av en dom.

Domar i europeiska småmål ska i Sverige verkställas av Kronofogdemyndigheten enligt utsökningsbalkens bestämmelser om verkställighet av domar som har vunnit laga kraft, om annat inte följer av den europeiska småmålsförordningen.

De kompletterande bestämmelserna till den europeiska småmålsförordningen tas in i en ny lag som föreslås träda i kraft den 1 januari 2009.

Utskottet kan inte finna annat än att regeringens förslag i propositionen på ett ändamålsenligt sätt kompletterar EG-förordningen om inrättande av ett europeiskt småmålsförfarande. Ingen motion har väckts med anledning av propositionen, och utskottet föreslår att riksdagen antar det framlagda lagförslaget.

Bilaga 1

Förteckning över behandlade förslag

Propositionen

Proposition 2007/08:165 Europeiskt småmålsförfarande:

Riksdagen antar regeringens förslag till lag om europeiskt småmålsförfarande.

Bilaga 2

Europaparlamentets och rådets förordning

Bilaga 3

Regeringens lagförslag