Civilutskottets betänkande

2008/09:CU3

Skärpta fusionsregler m.m.

Sammanfattning

I betänkandet behandlar utskottet regeringens proposition 2007/08:155, vari föreslås vissa ändringar vad gäller bestämmelserna om fusion och delning i 23 respektive 24 kap. aktiebolagslagen (2005:551). Lagförslaget innebär sammanfattningsvis följande. Mer än hälften av värdet på fusionsvederlaget ska utgöras av aktier i det övertagande bolaget. Det övertagande bolagets aktier i ett överlåtande bolag ska inte beaktas vid en omröstning i det senare bolaget om en fråga om fusion. Det nu gällande kravet på nio tiondelars majoritet för beslut om fusion mellan ett överlåtande publikt aktiebolag och ett övertagande privat aktiebolag utsträcks till att omfatta fusioner där det överlåtande bolaget är ett publikt aktiebolag vars aktier är upptagna till handel på en reglerad marknad eller en motsvarande marknad utanför Europeiska ekonomiska samarbetsområdet och det som fusionsvederlag ska lämnas aktier som inte är upptagna till handel på en sådan marknad. Det nuvarande provisoriska majoritetskravet på nio tiondelar för beslut om fusioner där kontanter ingår i fusionsvederlaget upphävs.

Motsvarande lagändringar föreslås när det gäller delning av aktiebolag.

Lagändringarna är avsedda att träda i kraft den 1 januari 2009.

Ingen motion har väckts med anledning av propositionen, och utskottet föreslår att riksdagen antar regeringens lagförslag.

Utskottets förslag till riksdagsbeslut

Skärpta fusionsregler m.m.

Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i aktiebolagslagen (2005:551). Därmed bifaller riksdagen proposition 2007/08:155.

Stockholm den 17 september 2008

På civilutskottets vägnar

Carina Moberg

Följande ledamöter har deltagit i beslutet: Carina Moberg (s), Ewa Thalén Finné (m), Johan Löfstrand (s), Andreas Norlén (m), Lennart Pettersson (c), Jan Ertsborn (fp), Christine Jönsson (m), Yvonne Andersson (kd), Anti Avsan (m), Egon Frid (v), Ameer Sachet (s), Lars Tysklind (fp), Jan Lindholm (mp), Katarina Brännström (m), Eva Sonidsson (s), Fredrik Lundh (s) och Rose-Marie Carlsson (s).

Redogörelse för ärendet

Ärendet och dess beredning

Våren 2005 antog riksdagen en ny aktiebolagslag som trädde i kraft den 1 januari 2006 (prop. 2004/05:85, bet. LU23, rskr. 291, SFS 2005:551). I lagstiftningsärendet uttalade Lagrådet att de bestämmelser om fusion i 23 kap. aktiebolagslagen som föreslagits i lagrådsremissen gav utrymme för kringgående av bestämmelserna i 22 kap. aktiebolagslagen om tvångsinlösen av minoritetsaktier. Lagrådet anförde bl.a. att fusionsbestämmelserna möjliggjorde för den som innehade minst två tredjedelar av aktierna i ett bolag att genom ett annat av honom ägt bolag, eventuellt ett nybildat 100 000 kr-bolag, göra en fusionsplan med det bolag där han ägde två tredjedelar av aktierna och på det sistnämnda bolagets stämma acceptera en fusionsplan i vilken betalningen till det överlåtande bolagets aktieägare var lägre än aktiernas värde. Reglerna om tvångsinlösen kringgicks då på två sätt: dels genom att innehavet inte behövde överskrida 90 %, dels genom att priset inte fastställts genom en skiljenämnd. Eftersom förfarandet hade praktiserats, anförde Lagrådet vidare, behövde motåtgärder vidtas (prop. 2004/05:85 s. 1433).

I propositionen uttalade den dåvarande regeringen att sådana förfaranden som Lagrådet hade beskrivit borde förhindras och att den avsåg att återkomma till frågan (s. 480). Frågan uppmärksammades också vid riksdagsbehandlingen. Lagutskottet anförde att det inte kunde uteslutas att bestämmelserna om inlösen av minoritetsaktier kringgicks genom utnyttjande av fusionsinstitutet. Detta borde, enligt utskottets mening, förhindras. I avvaktan på resultatet av det översynsarbete som aviserats i propositionen var dock utskottet inte berett att ställa sig bakom de motionsyrkanden som väckts angående vilket majoritetskrav som borde gälla vid beslut om fastställande av en fusionsplan (bet. 2004/05:LU23 s. 31 f.). Riksdagen följde utskottet.

Även Aktiemarknadsnämnden har vid flera tillfällen uppmärksammat frågan (se nämndens uttalanden 2004:23, 2005:2, 2006:30, 2006:40 och 2007:05).

Ifrågavarande spörsmål behandlades sedermera, tillsammans med ytterligare ett antal frågor med anknytning till den nya aktiebolagslagen, våren 2007 i propositionen Några aktiebolagsrättsliga frågor (prop. 2006/07:70). I propositionen föreslog regeringen, som en provisorisk lösning, bestämmelser om att det för ett giltigt beslut om fusion, där fusionsvederlaget helt eller delvis utgörs av kontanter, ska krävas att beslutet i överlåtande bolag har biträtts av aktieägare som företräder mer än nio tiondelar av samtliga aktier i bolaget. Motsvarande bestämmelser föreslogs också gälla vid delning av aktiebolag där delningsvederlaget helt eller delvis utgörs av pengar. Regeringen uttalade samtidigt att det behövdes ytterligare beredningsåtgärder innan ett slutligt ställningstagande kunde göras (prop. 2006/07:70 s. 43). Förslaget antogs av riksdagen, och de provisoriska bestämmelserna trädde i kraft den 1 juli 2007 (bet. 2006/07:CU24 och rskr. 159).

Mot den angivna bakgrunden gav Justitiedepartementet i januari 2007 en sakkunnig person i uppdrag att utreda frågan vidare och att lägga fram förslag till lämpliga författningsändringar. Uppdraget har redovisats i promemorian Skärpta fusionsregler (Ds 2007:35). Promemorian har remissbehandlats, och förslagen i promemorian ligger till grund för lagförslagen i den förevarande propositionen.

I den nu aktuella propositionen föreslår regeringen – efter att ha hört Lagrådet – vissa ändringar vad gäller bestämmelserna om fusion och delning i aktiebolagslagen (2005:551).

Regeringens förslag finns i bilaga 1 och lagförslagen i bilaga 2.

Ingen motion har väckts med anledning av propositionen.

Utskottets överväganden

Skärpta fusionsregler m.m.

Utskottets förslag i korthet

Riksdagen antar regeringens lagförslag.

Propositionen och utskottets ställningstagande

I propositionen föreslår regeringen bl.a. skärpta regler om fusion mellan aktiebolag. De föreslagna ändringarna i aktiebolagslagen har sin bakgrund i den kritik som har riktats mot möjligheten att överta minoritetsaktier med användning av det aktiebolagsrättsliga institutet fusion i stället för med tillämpning av lagens regler om en aktieägares rätt att vid en viss storlek på sitt aktieinnehav lösa in minoritetens aktier (tvångsinlösen).

Enligt lagförslaget ska det nuvarande kravet på nio tiondelars majoritet för beslut om fusion där fusionsvederlaget helt eller delvis består av kontanter upphävas. Vid en sådan fusion ska i fortsättningen gälla det majoritetskrav som normalt gäller vid fusion, dvs. beslutet ska biträdas av aktieägare med minst två tredjedelar av såväl de avgivna rösterna som de aktier som är företrädda vid stämman. Vid beslut om fusion i överlåtande bolag ska aktier som innehas av det övertagande bolaget eller något annat företag i samma koncern som det övertagande bolaget inte beaktas. Med en koncern ska i det sammanhanget jämställas en företagsgrupp av motsvarande slag. Vidare ska mer än hälften av fusionsvederlagets sammanlagda värde utgöras av aktier. Det nu gällande kravet på nio tiondelars majoritet för beslut om fusion mellan ett överlåtande publikt aktiebolag och ett övertagande privat aktiebolag utsträcks till att omfatta fusioner där det överlåtande bolaget är ett publikt aktiebolag vars aktier är upptagna till handel på en reglerad marknad eller en motsvarande marknad utanför Europeiska ekonomiska samarbetsområdet och det som fusionsvederlag ska lämnas aktier som vid tidpunkten då vederlaget lämnas ut inte är upptagna till handel på en sådan marknad.

För att regelverket ska bli konsekvent och riskerna för kringgåenden minimeras, föreslås att motsvarande bestämmelser som de som har föreslagits beträffande fusion införs även i fråga om delning av aktiebolag.

Lagändringarna är avsedda att träda i kraft den 1 januari 2009. De nya begränsningarna när det gäller möjligheten att använda kontanter som fusionsvederlag eller delningsvederlag ska inte omfatta fusioner eller delningar som har beslutats av bolagsstämman före denna tidpunkt.

Propositionen har inte föranlett något motionsyrkande, och utskottet föreslår att riksdagen antar det framlagda lagförslaget.

Bilaga 1

Förteckning över behandlade förslag

Propositionen

Proposition 2007/08:155 Skärpta fusionsregler:

Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i aktiebolagslagen (2005:551).

Bilaga 2

Regeringens lagförslag