den 14 mars

Fråga

2007/08:963 Läromedlens saklighet och allsidighet

av Eva Johnsson (kd)

till utbildningsminister Jan Björklund (fp)

Enligt både läroplanen för grundskolan m.m. (Lpo 94) och för de frivilliga skolformerna (Lpf 94) ska undervisningen vara ”saklig och allsidig”.

Inom lärarutbildning och utbildningsforskning kallas ibland läromedlen för ”den dolda läroplanen”, eftersom läromedlen fungerar som ett filter mellan det stoff som enligt läroplan och kursplan ska läras in och eleven. Det är inte alltid enkelt för läraren att genomskåda läromedlens brister. Detta betyder att läromedelsproducenterna har ett stort ansvar för att säkerställa en så saklig och allsidig bild som möjligt.

Läromedlet Millennium för samhällskunskap i gymnasiet har fått kritik för att ge en alltför onyanserad bild av samhället och dess strukturer. Även andra läromedel av olika granskare beskrivs som bristfälliga. Ett annat bekymmer är att läromedel i samhällskunskap ofta felaktigt beskriver kristdemokratin som en sorts junior konservatism, inte som en egen ideologi.

Regeringen har höga ambitioner vad gäller att eleverna ska nå skolans kunskapsmål. Av detta följer också en högt ställd ambition vad gäller kunskapens ”saklighet och allsidighet”. Skolverkets uppgift är att granska för att förbättra, en uppgift som säkerligen kommer att finnas oberoende av den kommande myndighetsstrukturen. Det finns alltså möjlighet att bedriva ett systematiskt arbete för att säkerställa saklighet och allsidighet i läromedlen.

Mot bakgrund av det ovan anförda vill jag fråga utbildningsministern:

Vad avser ministern att göra för att säkerställa saklighet och allsidighet i skolans läromedel?