den 16 oktober

Fråga

2007/08:94 Importavgifter på kinesiska glödlampor

av Carl B Hamilton (fp)

till statsrådet Ewa Björling (m)

EU-kommissionen har beslutat att förlänga antidumpningsavgifter på energisnåla glödlampor (se Financial Times den 15 oktober). EU-politikens trovärdighet sitter likt djävulen i detaljerna hos den förda politiken. I det här fallet gäller det såväl energi- och handelspolitiken som Europas hållning till globaliseringen.

Detta beslut är hyckleri. EU-länderna och kommissionen uppmanar Europas medborgare och företag till ökad energieffektivitet och minskade CO2-utsläpp, men sätter samtidigt upp importhinder och fördyrar genomförandet av sådana åtgärder.

Beslutet skadar EU-ländernas konsumenter som dels tvingas betala mer för energisnåla glödlampor, dels driver upp priset på CO2-utsläppsrätter i EU och därmed fördyrar konsumenternas elräkningar.

Åtgärden gynnar i praktiken ineffektiva tyska producenter av glödlampor framför italienska företag med produktion i bland annat Kina. EU ska arbeta för likabehandling – inte särbehandling – och åtgärden strider mot den grundläggande likabehandlingsprincipen i EU.

För att hejda temperaturökningen på jorden är det nödvändigt att Kinas galopperande CO2-utsläpp hejdas, men EU driver en politik som i ett och samma beslut både straffar Kina och spär på världens CO2-utsläpp. EU:s legitimitet som föregångare i den globala klimatpolitiken är oförenligt med beslutet om antidumpningsavgifter på energisnåla glödlampor från Kina.

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att undanröja antidumpningsavgifterna på import till EU av energisnåla, ”gröna”, glödlampor?