den 5 mars

Fråga

2007/08:899 Revisionspliktens avskaffande

av Ameer Sachet (s)

till justitieminister Beatrice Ask (m)

År 1983 infördes revisionsplikt för alla aktiebolag. Till grund för införandet låg argument som att revision var till nytta för företagens ägare och revisionen har ett stort värde för skattekontroll och brottsbekämpning.

EU:s bolagsrättsliga direktiv innebär att aktiebolag slipper revision om de inte överskrider något av följande nyckeltal: 68 miljoner i omsättning, 34 miljoner i tillgångar eller 50 anställda. I Sverige skulle EU-gränsen innebära att ungefär 98 procent av de svenska aktiebolagen inte skulle behöva anlita en revisor. Bara 4 800 av Sveriges 284 000 aktiva aktiebolag skulle omfattas av revisionsplikten.

Regeringen avser nu att avskaffa revisionsplikten för mindre aktiebolag. Syftet sägs vara att förenkla den administrativa bördan och kostnaden ska minskas för småföretag.

Bestämmelserna om revision fyller en viktig funktion i det associationsrättsliga regelverket för såväl aktieägare, bolagets borgenärer och anställda som det allmänna. Att undanta mindre bolag från revisionsplikten skulle bland annat påtagligt öka risken för illojal konkurrens och för ekonomisk brottslighet. Revision hjälper företagen att skapa ordning och reda i bokföringen. Företag som inte har revisor tappar den kvalificerade rådgivningen som en revisor kan ge. Försvinner revisorn så finns det risk för att skattefelet växer.

Med vad avser statsrådet att ersätta revisionsplikten för att upprätthålla ordning och reda i bokföring samt för att få in skatter och avgifter?