den 26 februari

Fråga

2007/08:852 Gränshinder i arbetsmarknadspolitiken

av Stefan Tornberg (c)

till arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (m)

Haparanda–Torneå är ett bra exempel på ett framgångsrikt gränssamarbete med en växande gemensam arbetsmarknad och långtgående samarbete inom till exempel skola, omsorg, energiförsörjning samt samnyttjande av fritidsanläggningar och reningsverk. Det är en framgångsregion som trots den positiva utvecklingen brottas med försvårande gränshinder.

Ett konkret exempel på hinder i den gränsöverskridande arbetsmarknaden är att en arbetssökande i Haparanda inte kan beviljas arbetspraktik på ett företag i Torneå, även om praktiken är nödvändig och en förutsättning för att arbetssökande erhåller arbete. Det som hindrar arbetsförmedlingen att bevilja praktikbeslut hos en utländsk arbetsgivare är att de svenska reglerna och beslutssystemet kräver svenskt organisationsnummer.

Eftersom arbetsmarknaden sträcker sig över två länder är det viktigt att vi kan använda våra arbetsmarknadspolitiska verktyg över gränsen; det gäller inte enbart arbetspraktik utan även andra verktyg. För dem som arbetar på arbetsförmedlingar i gränstrakter skulle det underlätta om de kunde använda arbetsmarknadsverktygen på ett mer obyråkratiskt sätt. Det är en jobbpolitik som gynnar tillväxten på båda sidor om gränsen och som självklart skulle vara till fördel för medborgarna.

Jag vill därför fråga arbetsmarknadsministern:

Vilka initiativ ämnar arbetsmarknadsministern ta för att göra det möjligt för regeringens jobbpolitik att få fullt genomslag även i de områden där arbetsmarknaden omfattar flera länder?