den 25 januari

Fråga

2007/08:659 Subventioner till biobränslen

av Karin Svensson Smith (mp)

till miljöminister Andreas Carlgren (c)

EU-kommissionen kommer inom kort att lägga fram ett förslag om regler som förbjuder import av biobränslen från vissa typer av mark.

Det tydligaste exemplet på ett biobränsle, som vid produktionen ger upphov till mycket stor miljöskada, är palmolja producerad på tidigare regnskogs­bevuxen torvmark. Nedhuggningen av regnskogen, och den dikning av torvmarken som krävs för att det ska gå att odla oljepalm, ger tillsammans upphov till väldiga utsläpp av koldioxid. Sett över hela livscykeln och räknat per energienhet, ger produktion av palmolja på torvmark fyra gånger så stora utsläpp av koldioxid som eldning av stenkol. Motsvarande siffra för palmolja från icke-torvmark ligger i nivå med värdet för stenkol. Även produktion av brasiliansk sockerrörsetanol kan ge mycket stora utsläpp av koldioxid. Där är sambanden dock indirekta.

Andreas Carlgren har uttalat sig positivt om EU-kommissionens aviserade förslag. Han välkomnar regler för hållbart producerade biobränslen. Inget hindrar dock Sverige från att vidta egna åtgärder, utan att avvakta initiativ från kommissionen. Den högst prioriterade åtgärden bör vara att avveckla nuvarande subventioner till eldning av palmolja. I likhet med andra bio­bränslen är palmolja som bränsle undantagen koldioxidskatt och berättigad till gröna elcertifikat. Det är ytterst angeläget att differentiera stödet till biobränslen. Bland biobränslena finns både riktiga klimat- och miljövärstingar och bränslen som ger liten miljöpåverkan och små utsläpp.

Vad avser ministern att göra för att undvika att Sverige subventionerar biobränslen som skövlar natur i syd och ger utsläpp av koldioxid som är lika stora som eller större än de som uppkommer vid eldning av fossila bränslen?