den 23 januari

Fråga

2007/08:618 Utbildning på export

av Margareta Cederfelt (m)

till statsrådet Lars Leijonborg (fp)

Enligt svensk lagstiftning har svenska universitet inte rätt att mot ersättning arrangera utbildningar som leder till akademisk examen. Däremot kan universitet arrangera uppdragsutbildningar som leder fram till olika former av specialistexamina. Självklart finns det ingen anledning att avskaffa denna möjlighet. Den gynnar både universitet och uppdragsgivare. I stället bör universitetens möjlighet att sälja utbildning utvecklas.

I dag är det vanligt att svenska studenter söker sig utomlands för studier. Studenter som vill läsa medicin men inte blir antagna vid ett svenskt universitet kan välja att söka till andra europeiska universitet. Enbart på läkarutbildningen vid Wroclawuniversitetet i Polen studerar 100 svenskar. För detta betalar de ca 100 000 kronor per studieår. Svenska studenter återfinns vid ett stort antal universitet världen över där de betalar för sina studier.

Kvalificerad akademisk utbildning som leder till examen är en växande sektor internationellt sett. Om de svenska universiteten gavs möjlighet att exportera utbildning till andra länder skulle universiteten kunna öka sina intäkter och vi skulle få en större avkastning på den kunskap som mödosamt byggts upp. Självklart behöver verksamheten regleras så att kvaliteten på den nationella utbildningen inte påverkas negativt. Förutom de ekonomiska fördelarna så skulle även kulturella och akademiska mervärden tillföras.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga:

Avser statsrådet att vidta åtgärder för att utöka de svenska universitetens möjligheter att exportera avgiftsbelagd akademisk utbildning?