den 18 januari

Fråga

2007/08:606 Nämndemän som återspeglar befolkningen

av Margareta Cederfelt (m)

till justitieminister Beatrice Ask (m)

Nämndemännen fyller en central funktion i det svenska rättsväsendet: dels genom att nämndemännen är med och dömer i rättegångar, dels genom att ge allmänheten insyn i domstolarnas verksamhet, dels genom att domstolarnas avgöranden ska vara i samklang med de rådande värderingarna i samhället. För att garantera en fortsatt representation av medborgarna i domstolarna bör också nämndemännen återspegla befolkningen. I dag är yngre personer och personer med annan etnisk bakgrund än svensk underrepresenterade bland nämndemännen. Den bristande representativiteten riskerar att urgröpa förtroendet för delar av rättsväsendet.

Enligt en kartläggning som Statistiska centralbyrån gjort på uppdrag av Domstolsverket är hälften av nämndemännen över 60 år, medan en knapp tredjedel är över 60 år i befolkningen som helhet. Nämndemän yngre än 40 år representerar 15 procent jämfört med 35 procent bland befolkning i stort. Få nämndemän väljer att avsluta sitt uppdrag frivilligt, utan det är vanligt att vilja ha kvar uppdraget så länge som möjligt. Enligt Domstolsverket bidrar nuvarande rekryteringssystem till en ensidig sammansättning, beroende på att det är de politiska partierna som ansvarar för rekryteringen av nämndemännen. Enligt undersökningen är det endast 6 procent av de rekryterade nämndemännen som inte är medlemmar i det rekryterande partiet.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga:

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att nämndemännen bättre ska återspegla befolkningens sammansättning vad gäller ålder och etnisk bakgrund?