den 11 december

Fråga

2007/08:473 Kemikalieinspektionens effektivitet

av Bengt-Anders Johansson (m)

till miljöminister Andreas Carlgren (c)

Den nya kemikalieförordningen Reach trädde i kraft den 1 juni i år och ersatte då 40 olika tidigare lagar på området. Ett av argumenten för Reach var att den skulle innebära stora ekonomiska besparingar för medlemsstaterna. Ansvaret för att ta fram kunskap om kemiska ämnens egenskaper läggs i den nya förordningen på industrin. Detta innebär således att det ansvar som tidigare till största delen legat på medlemsstaternas enskilda kemikaliemyndigheter nu kommer att delas mellan industrin, 27 nationella kemikaliemyndigheter, och den nyinrättade europeiska kemikaliemyndigheten.

Bland samarbetets fördelar finns centralisering av information, så att data blir tillgängliga även för andra länder. En sådan centralisering av informationsspridningen kan medföra att kostnaderna för att ta fram information i vart och ett av medlemsländerna minskar.

Det är förvånande när man ser att Kemikalieinspektionen äskar på ökade anslag. Det rationella beteendet borde vara att agera för att en bedömning av riskerna med användandet av kemikalier i ett land automatiskt borde gälla i samtliga andra EU-länder. På så sätt sparas dubbelarbete in, och hanteringen av kemikalier blir både snabbare och billigare inom unionen. Det som skulle kunna bli en stor besparing riskerar om Kemikalieinspektionens anslag beviljas att i stället innebära en större kostnad.

Jag undrar om det är ministerns ambition att verka för att Reach medför att inspektion av kemikaliers användning blir mer kostnadseffektiv, och därmed mindre budgetbelastande.