den 7 december

Fråga

2007/08:438 Tidsgräns för kommissionens möjligheter att förhala reformer

av Lennart Sacrédeus (kd)

till statsrådet Cecilia Malmström (fp)

Under senare tid har flera för Sverige viktiga reformer förhalats av EU-kommissionen. Ett område som berörs är det svenska presstödet. På en fråga angående detta svarade kulturminister Adelsohn Liljeroth nyligen: ”Dialogen pågår så länge kommissionen behöver ytterligare information, och det är därför svårt att bedöma hur lång tid diskussionerna kommer att fortsätta. Det går inte heller att säga när de förändringar som riksdagen beslutade i juni 2006 kan träda i kraft.”

En annan reform som förhalats av EU-kommissionen är den sänkta arbetsgivaravgiften, som skulle ha trätt i kraft vid årsskiftet för att stimulera vissa tjänstesektorer, såsom restaurang- och frisörsbranscherna. Reformen är välmotiverad då den leder till fler nya jobb, och samtidigt mindre svartarbete. Dessutom är det en ”livskvalitetsreform” eftersom människor i ökad utsträckning kan köpa vissa tjänster och på köpet får mer tid och energi över. Detta har alltså kommissionen satt stopp för för tillfället.

Att fördröja nödvändiga förändringar i vårt land på detta sätt är oacceptabelt, särskilt då EU inte behöver lämna besked om när dess beslut kommer. Utan något som helst krav på tidsgränser kan kommissionen fördröja svensk lagstiftning i det oändliga och dra ett ärende i hur lång långbänk som helst. Sverige borde därför kräva ett regelverk med tidskrav, så att om EU-kommissionen inte lämnat besked inom, förslagsvis, sex månader skulle den nationella lagstiftningen träda i kraft, oavsett om den senare skulle visa sig vara förenlig med EG-rätten eller inte.

Ämnar statsrådet vidta några åtgärder för att EU-kommissionens möjlighet att pröva medlemsstaternas parlamentariska beslut ska omfattas av en tidsgräns?