den 6 december

Fråga

2007/08:418 Ensamföräldrar och föräldrapenning vid sjukdom

av Gunvor G Ericson (mp)

till statsrådet Cristina Husmark Pehrsson (m)

I Dagens Nyheter lyftes för en tid sedan frågan om ensamföräldrars situation vid sjukdom fram. Den förälder som har ensam vårdnad om ett barn har vid egen sjukdom inte möjlighet att ta hjälp av någon annan för tillfällig vård av barnet med tillfällig föräldrapenning.

Detta är en avsevärd skillnad i förhållande till förälder som delar föräldraskapet med någon annan. Blir den ena föräldraledige sjuk kan den andre föräldern ta över vården med tillfällig föräldrapenning. Skulle denne förälder i sin tur vilja kan han eller hon överlåta det på någon annan som då kan få tillfällig föräldrapenning i stället. Detta gäller enbart när barnet är över åtta månader gammalt, en regel som i sig är bekymmersam och kan behöva ses över.

Dubbelt drabbad är dock ensamföräldern som när hon eller han själv blir sjuk inte kan överlämna vården av barnet med tillfällig föräldrapenning till annan, varken när barnet är under åtta månader eller senare under föräldraledigheten. Eftersom det inte finns en andra förälder som kan ta tillfällig föräldrapenning finns det heller ingen som kan lämna över till tredje person, och ensamföräldern själv har inte någon sådan rätt. Ensamförälder som själv blir sjuk under föräldraledigheten blir därmed hänvisad till att efter bästa förmåga lösa situationen själv. Det innebär en stor ekonomisk otrygghet och ett inbyggt beroende av andra människors välvilja. Det som samhället har ett generellt stödsystem för när det gäller två föräldrar finns med andra ord inte alls för ensamföräldrar.

Vad avser statsrådet att göra för att få en lösning på frågan om ensamföräldrars möjlighet att vid sjukdom tillfälligt kunna ta hjälp av annan person?