den 30 november

Fråga

2007/08:382 Ansvaret för tillsyn vid åtgärdsprogram för miljökvalitetsnormer

av Tina Ehn (mp)

till miljöminister Andreas Carlgren (c)

I flera tätorter i Sverige är luftkvaliteten så dålig att den inte klarar de gränsvärden som regeringen satt för att uppfylla bindande EU-direktiv. Trafiken är oftast den största orsaken och trots att åtgärdsprogram tagits fram för ett antal av orterna genomförs få åtgärder. Ett av problemen är en otydlig ansvarsfördelning mellan kommun, länsstyrelse och regering.

I Stockholms stad vägrar till exempel trafiknämnden att genomföra ett antal av de åtgärder som man ansvarar för enligt det åtgärdsprogram som fastställdes av regeringen 2004. Lokala miljö- och hälsoskyddsnämnden anser för sin del det vara oklart om man har rätt att rikta förelägganden kring åtgärder för ökad luftkvalitet när det finns ett åtgärdsprogram; tillsynsansvaret anses oklart.

Olika myndigheter skyller på varandra i fråga om vem som bör agera. Under tiden drabbas invånarna av de allvarliga hälsoproblem som följer av hög partikel- och kväveoxidhalt i luften. Naturskyddsföreningen har i tv hotat att anmäla Sverige till EU för att vi inte följer regelverket, och i Tyskland har medborgare fått rätt att minska trafiken efter att ha hävdat EU-normerna i domstol. Det är regeringen som ansvarar för att Sverige uppfyller EU-åtaganden, samtidigt är det moraliska ansvaret för människors hälsa stort. Det är av flera skäl angeläget för regeringen att skyndsamt tydliggöra ansvaret.

Mot den bakgrunden vill jag fråga:

Vad avser miljöministern att göra för att förtydliga var ansvaret ligger för att åtgärder vidtas för att uppfylla miljökvalitetsnormerna för luft?