den 27 november

Fråga

2007/08:356 Skyddet av kreativt arbete på Internet

av Tomas Tobé (m)

till justitieminister Beatrice Ask (m)

I Sverige kan ett upphovsrättsintrång på Internet i dag leda till två olika typer av påföljder. I de allra flesta fall så händer absolut ingenting. Den musiker, filmskapare eller författare som utsatts för intrånget tvingas passivt att godta en oacceptabel kränkning av rätten att bestämma och få ersättning för sitt eget arbete. Det andra alternativet innebär en polisanmälan där även mindre upphovsrättsintrång plötsligt hamnar i samma division som betydligt grövre brottslighet. Detta har skapat ett låst läge i Sverige där det å ena sidan uppfattas som helt riskfritt att ta så mycket som man vill av kreatörers verk och å andra sidan finns en fullt förståelig proportionalitetsdebatt kring polisanmälan som omedelbar påföljd när det gäller mer ringa piratkopiering.

Under hösten 2007 har dock två förslag hamnat i fokus i Sverige som tillsammans utgör ett mellanalternativ till dagens trubbiga situation: sanktionsdirektivet och Renforsutredningen. Sanktionsdirektivet skulle egentligen ha varit infört senast våren 2006 men den socialdemokratiska regeringen valde att skjuta beslutet framför sig. Direktivet möjliggör för upphovsmän att civilrättsligt via bevisprövning i domstol få ut uppgifter om ägaren bakom det ip-nummer som har begått upphovsrättintrånget. Detta möjliggör i sin tur olika typer av brottsförebyggande åtgärder och mjukare påföljder som varningsbrev och skadeståndskrav. Renforsutredningen förslog ytterligare ett sådant verktyg enligt samma mer nyanserade princip: skyldigheten för Internetoperatörer att stänga av abonnenter som vid upprepade tillfällen laddar upp och tillgängliggör stora mängder av piratkopior.

Avser statsrådet att vidta några åtgärder för att i svensk lagstiftning möjliggöra en mer avvägd och effektiv påföljd för upphovsrättsintrång på Internet?