den 23 november

Fråga

2007/08:332 Nya principer för styrning av förvaltningen

av Monica Green (s)

till statsrådet Mats Odell (kd)

Nya principer för styrningen av den statliga förvaltningen och för utredningsväsendet har smugits fram utan debatt i riksdagen. Enrådighetsmyndighet ska göras till normalformen för hur en statlig myndighet leds. Regeringen ger direktiv direkt till en myndighetschef. Styrelserna plockas bort. Det blir en hårdare styrning uppifrån.

Säkert finns det en och annan verkschef som välkomnar att styrelserna försvinner. Styrelsesammanträdena har tagit tid och ledamöterna har ställt frågor och framfört krav. Det är besvärligt med demokrati, och enväldiga ledare har alltid ogillat att behöva diskutera och förankra sina beslut.

Styrelserna har varit viktiga led i det svenska sättet att förankra principer och beslut brett i det svenska samhället. För myndigheten har det inneburit att synpunkter och betraktelsesätt kommit utifrån, in i den avgränsade myndighetssfären.

Parallellt med att inflytandet utifrån i de statliga styrelserna nu försvinner tycks det traditionella svenska utredningsväsendet förändras i grunden. Det har i vårt land varit praxis att när det sker stora viktiga omprövningar i samhällsverksamheten, då tillsätts parlamentariska eller i övrigt breda offentliga utredningar. Nu förefaller även denna modell att överges. I stället för breda utredningar med parlamentariskt inslag tillsätts nu ofta en enskild utredare eller en grupp experter för att bereda också stora frågor.

Avser statsrådet att initiera en bredare debatt i riksdagen och samhället i övrigt kring sin nya förvaltnings- och utredningsmodell?