den 2 oktober

Fråga

2007/08:30 Jämställdhet i vården

av Tina Acketoft (fp)

till socialminister Göran Hägglund (kd)

Fortfarande finns det omotiverade skillnader mellan kvinnor och män när det gäller tillgången till utredning och behandling av en rad sjukdomar, konstaterar nu Sveriges Kommuner och Landsting i en kunskapsöversikt över den ojämställda vården. Till exempel får kvinnor med hjärtinfarkt vänta längre på undersökning och EKG-tagning än män.

Sammanställningen visar bland annat också att kvinnor har mindre chans än män att få nyare, bättre och dyrare läkemedel och att kvinnor får vänta längre än män på gråstarroperationer. Tyvärr är inte detta den enda rapporten med dessa resultat. Tidigare undersökningar har visat att kvinnor får vänta längre på ambulans, att de skrivs ut tidigare från sjukhus och att man missar diagnoser för att kvinnor inte visar samma symtom som män. Kvinnor och män får alltså vård utifrån kön, oftast med mannen som norm.

Folkpartiet har länge krävt att hela vägen från bemötandet av patienten till receptförskrivande måste utgå från ett individ- och genusperspektiv. All läkar- och vårdutbildning måste innehålla ett genusperspektiv. För att komma dit behöver vi könsspecifik statistik över läkemedelsanvändningen och enheter specialiserade på forskning kring kvinnorelaterade sjukdomar och ett genusperspektiv i vården.

Mot bakgrund av ovanstående frågar jag socialministern vilka åtgärder han avser att vidta för att säkerställa en jämställd vård och omsorg.