den 15 november

Fråga

2007/08:274 Snedvriden konkurrens mellan friskolor och kommunala skolor

av Katja Larsson (s)

till utbildningsminister Jan Björklund (fp)

Enligt en artikel i Dagens Samhälle, vecka 33, tvingas skolor att köpa undervisning av friskolor trots att kommunerna inte har gått med på det. Skolverket godkänner friskolornas etablering utan att kommunerna har något större inflytande över processen. Vidare i artikeln kan man också läsa hur en skola i Torsby tvingas att sälja undervisning för att kunna behålla sina lärare.

Kommunerna är i dag skyldiga att tillgodose behovet av undervisning för alla sina elever boende i kommunen, detta oavsett om eleven valt att gå i en annan skola med en annan huvudman. Detta innebär att en kommunal skola alltid måste ha beredskap – platser – för elever som för närvarande inte går i den kommunala skolan. Detta gäller inte för de fristående skolorna, de kan hänvisa till att skolans platser är upptagna. Jag anser att det råder snedvriden konkurrens eller snedvridet ansvarstagande, om man så vill, mellan kommunala skolor och fristående skolor. Fristående skolor behöver enligt nuvarande regler inte ha någon form av ”fortsättningsgaranti” för elevers skolgång. Hade något sådant reglerats skulle fristående skolor, för att få etableringstillstånd, varit tvungna att på särskilt konto avsätta medel för till exempel en termins eller ett läsårs studier. Analogt förhåller det sig ju så för resebranschen, som måste ha en reseförsäkring eller resegaranti för att passagerare ska kunna transporteras hem om reseföretaget går i konkurs då passagerare är i främmande länder.

Det pågår en utredning om lika villkor för kommunala skolor och fristående skolor som beräknas vara klar den 29 februari 2008.

Kommer utbildningsministern att särskilt lyfta fram dessa frågor i direktivet till ovan nämnda utredning?