den 12 november

Fråga

2007/08:246 Folkbokföringslagens definition av barn

av Mikael Oscarsson (kd)

till finansminister Anders Borg (m)

För 18 år sedan antog Världshälsoorganisationen, WHO, en rekommendation om att foster eller barn som föds levande eller döda efter minst 22 kompletta veckor ska definieras som barn. Om åldern inte är känd ska en vikt om minst 500 gram eller en längd av minst 25 centimeter gälla. Trots detta har den svenska folkbokföringslagen inte förändrats i detta avseende, något bland annat Statens medicinsk-etiska råd rekommenderat.

I augusti 2005 gjorde Socialstyrelsen en framställan om ändrad definition av barn enligt 24 § folkbokföringslagen. Förslaget innebär att anmälan enligt första stycket ska göras till Skatteverket för alla nyfödda som efter födelsen andats eller visat något annat livstecken, samt alla dödfödda som avlidit efter utgången av 22:a havandeskapsveckan. Remisstiden gick ut den 16 juni 2006 och inget av remissvaren hade något att erinra mot Socialstyrelsens framställan.

Att Sverige i motsats till de flesta andra länder inte antagit den av WHO rekommenderade definitionen leder i dag till att svensk statistik avseende spädbarnsdödlighet är missvisande. När andra länder använder sig av 22-veckorsgränsen håller Sverige fast vid 28-veckorsgränsen. Allvarligare är kanske att många föräldrar i dag sörjer ett för tidigt, dödfött barn som av samhället inte erkänns som ett barn, något bland annat författaren Marcus Birro skrivit om i boken Svarta vykort. En bok om tröst.

Vad avser finansministern att vidta för åtgärder för att folkbokföringslagens definition av barn ska ändras från 28 kompletta graviditetsveckor till 22?