den 4 september

Fråga

2007/08:1614 Forskning om nya antibiotikaläkemedel

av Göran Lindblad (m)

till statsrådet Lars Leijonborg (fp)

I prop. 2007/08:110 En förnyad folkhälsopolitik skriver regeringen att antibiotikaresistenta bakterier är ett ökande problem. Det är bra att regeringen har uppmärksammat det här problemet och även avsatt medel till det i budgeten. Det är dock inte tillräckligt med de insatser som har gjorts hittills.

Jag har inhämtat information från professor Dan Andersson som är mikrobiolog vid Uppsala universitet och har forskat på området även på EU-uppdrag. Hans uppfattning är att det kommer att bli sämre innan det blir bättre. Det är ett globalt problem men även i Sverige och i EU är det ett stort problem som växer. Det är så att medan våra nuvarande antibiotikaläkemedel blir mindre verksamma har läkemedelsindustrin lagt ned sin forskning inom området. Det beror på att det är mer lönsamt att forska om läkemedel mot fetma, diabetes och högt blodtryck men det beror också på att det är extremt svårt att få fram nya antibiotika. All forskning är dyr, men speciellt gäller det antibiotika, och under de senaste 30 åren har endast två klasser av nya antibiotika utvecklats.

En lösning skulle kunna vara att skapa partnerskap mellan industrin och samhället där den ekonomiska risken är delad och där samhället har förfoganderätten över den framforskade produkten (jämför försvarsindustrin). Det allra viktigaste just nu är att försöka få företagen att på nytt göra stora satsningar.

Hur kommer statsrådet att verka för att skapa förutsättningar för läkemedelsindustrin att genom forskning utveckla och framställa nya antibiotikaläkemedel i Sverige och i världen?