den 4 september

Fråga

2007/08:1607 Tillgången på vårdpersonal

av Cecilia Widegren (m)

till statsrådet Lars Leijonborg (fp)

Basen i hälso- och sjukvården är medarbetarna, till exempel läkare, sjuksköterskor, kuratorer och andra som arbetar i den nära vården. I början av året kom Socialstyrelsens årliga rapport om personaltillgången. Om inte upprustningen av svensk välfärd bara ska vara ord krävs en långsiktig personalförsöjningsidé som stöd till kommuner och landsting som ropar högt efter kvalificerad personal, en långsiktigt hållbar plan som sträcker sig över mandatperioder och som ser till hela välfärdssektorn.

Redan i dag är efterfrågan på läkare större än tillgången, enligt Socialstyrelsens bedömning. Antalet allmänläkare förväntas till och med sjunka efter år 2009. Från 2015 kommer det att saknas drygt 4 000 läkare enligt en prognos från Läkarförbundet. Det är allvarliga signaler som kräver åtgärder redan nu då utbildningstiden för en läkare är fem och ett halvt år.

Bristen på till exempel allmänläkare i öppenvården ger längre väntetider, dålig kontinuitet och högre kostnader när de ersätts med så kallade stafettläkare. Att ha en långsiktig försörjning, kompetensutveckling och bemanning är en utmaning för hela landet men den kan bli särskilt stor för kommuner utanför storstäderna, som till exempel kommuner i Skaraborg. Skaraborg har sedan en längre tid personalbrist på bland annat läkare. Det finns flera kommuner där vårdcentraler saknar fast bemanning eller där bara ett fåtal platser har fast personal.

Vilka åtgärder avser statsrådet Leijonborg att vidta för att på lång sikt stärka tillgången på hälso- och sjukvårdspersonal i allmänhet och läkare i den nära vården i synnerhet?