den 8 augusti

Fråga

2007/08:1531 Synnerliga skäl och fortsatt sjukpenning

av LiseLotte Olsson (v)

till statsrådet Cristina Husmark Pehrsson (m)

Den 1 juli fick 70 000 personer som varit sjukskrivna mer än ett år sänkt sjukpenning från 80 till 75 procent med en bortre tidsgräns på 18 månader. För en löntagare med en månadslön på 23 000 kronor innebär det en sänkning med 1 150 kronor per månad. Bland de försäkrade som fick sänkt ersättning den 1 juli fanns bland annat cancersjuka människor som av Försäkringskassan fick besked att det krävs påtagligt hot mot den försäkrades liv inom de närmaste månaderna för att beviljas fortsatt sjukpenning på 80 procent.

I efterhand har dock Försäkringskassan bett om ursäkt till de 70 000 personer som frågan rör och anger nu att det som krävs för fortsatt sjukpenning är ”synnerliga skäl” eller mycket allvarliga sjukdomar som ”vissa tumörsjukdomar, neurologiska sjukdomar som ALS eller att man väntar på transplantation av ett vitalt organ”. Med denna tolkning har således inte alla cancersjuka, hjärtsjuka och andra svårt sjuka människor rätt till fortsatt sjukpenning.

2 300 ansökningar om fortsatt sjukpenning har hittills inkommit för juli månad 2008. Försäkringskassan kan inte precisera vad kravet på synnerliga skäl innebär, utan avser att se hur praxis utvecklar sig. Varken de försäkrade eller Försäkringskassan vet således vad som krävs för att beviljas fortsatt sjukpenning. Att regeringen lämnar tolkningen av synnerliga skäl öppen innebär att sjukförsäkringen numera präglas av rättsosäkerhet och godtycke.

Mot bakgrund av det som anförts vill jag fråga statsrådet:

Avser statsrådet att vidta åtgärder för att precisera vad som krävs för att beviljas fortsatt sjukpenning?