den 29 juli

Fråga

2007/08:1513 FN:s resolution 1820

av Carina Hägg (s)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

Nuvarande handlingsplan för FN:s resolution 1325 om kvinnor i konfliktsituationer sträcker sig mellan åren 2006 och 2008. En förnyad handlingsplan med konkreta åtgärder har avvisats av regeringen.

Men nu har resolution 1325 fått en "syster" i resolution 1820 som kan förändra regeringens hållning. FN:s säkerhetsråd antog den 19 juni resolutionen som fördömer sexualiserat våld i väpnade konflikter. Vikten av att amnesti inte beviljas för sexualiserat våld i fredsförhandlingar betonas, liksom att förövaren måste ställas inför rätta. Synen på våldtäkt som vapen i krig och konflikter slogs fast i Romstadgan från 2002. Rwandatribunalen, ICTR, var första domstolen att slå fast att systematiska våldtäkter kan vara en del av folkmord.

Massvåldtäkt är att betrakta som ett hot mot internationell fred och säkerhet och bör därför ingå i säkerhetspolitiska analyser. FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon är ansvarig för att utarbeta en handlingsplan, där Sverige bör inta en aktiv roll. Utöver att Sverige har ett ansvar för arbetet i FN, har utrikesminister Carl Bildt att hävda att resolutionen 1820 förs in i arbetet med den europeiska säkerhetsstrategin liksom ansvaret för att den ska ingå i den nationella säkerhetspolitiska analysen och alla relevanta ställningstaganden.  

Min fråga till utrikesminister Carl Bildt är vilka åtgärder han har vidtagit med anledning av resolution 1820.