den 24 juli

Fråga

2007/08:1501 Journalistisk frihet

av Lennart Sacrédeus (kd)

till kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (m)

Yttrande- och pressfriheten tillhör de mest grundläggande demokratiska rättigheterna i våra grundlagar och utgör därmed själva basen för vårt statsskick och samhälle. Att fritt få beskriva verkligheten, oavsett om det är i positiva eller kritiskt granskande termer, ingår i det journalistiska uppdraget.

Under Pridefestivalen i Stockholm den 25 juli – den 3 augusti, med stor privat och offentlig ekonomisk sponsring, ställs flera krav på journalister för att erhålla pressackreditering. Ett villkor lyder: ”Ta inte någons sexuella läggning eller köndsidentitet för givet, beskriv alltså inte de människor ni intervjuar som ’homosexuella’, ’transsexuella’ eller ens som män eller kvinnor och så vidare, om personen inte uttryckligen själv kallar sig det.” Om någon inte följer dessa ”förhållningssätt och regler” – som att beskriva en kvinna som kvinna eller en man som en man utan att ha fått ”tillstånd” av personen i fråga – anser sig arrangörerna ha rätt att frånta journalisten ackrediteringen!

Journalistförbundets ordförande Agneta Lindblom Hulthén säger till Dagen (den 23 juli) att hon reagerar mot att journalister tillskrivs särskilda förhållningsregler i samband med festivalbevakningen. Hon betonar att det ”ska alltid vara upp till redaktionerna att själva avgöra vad och hur man ska skriva om en händelse”. Hon uttrycker förvåning över att man i dag ställer krav på hur journalister ska uppträda. Prides presschef Anna Söderström menar för sin del att ”det viktiga är att media förstår att de kommer att arbeta i en frizon”.

På vilket lämpligt sätt är statsrådet beredd att agera för att motverka en utveckling där journalister inte tillåts skriva vad de vill genom censur och hotas med att fråntas sin journalistackreditering ifall de inte beskriver verkligheten på ett sätt som arrangörer kräver att de ska göra det på?