den 16 juli

Fråga

2007/08:1478 Centralisering av statliga myndigheter

av Maria Stenberg (s)

till statsrådet Mats Odell (kd)

Statliga myndigheters verksamhet i glesbygdsområden har ett stort värde. Genom dessa kan man marknadsföra orten med ett bra serviceutbud, det ger arbetstillfällen för välutbildad personal både direkt och indirekt eftersom orten blir mer intressant som etableringsort för företag. Dessutom får invånarna en nära kontakt med statlig verksamhet vilket är värdefullt i ett demokratiskt samhälle.

Vi ser nu en pågående centralisering av statliga myndigheter som till exempel Skatteverket och Försäkringskassan, vilket innebär en minskad närvaro i glesbygdsområden. Därmed förlorar många mindre orter stora möjligheter för att även i framtiden kunna effektivt marknadsföra sig och ortens invånare förlorar möjligheten att ha direkt kontakt med till exempel handläggare på Försäkringskassan. I stället hänvisas medborgarna till telefon och e-post med de begränsningarna det innebär och den trygghet som man förlorar genom en personlig kontakt.

Medborgarperspektivet brukar traditionellt vara en ledstjärna för statlig verksamhet och man kan nu undra hur detta ska fungera i framtiden. Värden som tillgänglighet, närhet och service verkar få ge vika för ett kortsiktigt kostnadsminskande, trygghet och demokrati får ge vika för statlig centralisering.

Är statsrådet beredd att vidta åtgärder för att statliga myndigheter som till exempel Försäkringskassan uppfyller kravet om tillgänglighet även i glesbygdsområden?