den 3 juli

Fråga

2007/08:1437 Vågkraft

av Birgitta Eriksson (s)

till miljöminister Andreas Carlgren (c)

Allteftersom de alternativa och förnybara energikällorna utvecklas bör också en politisk prioriteringsdiskussion börja. Eftersom tekniken kan sägas ha mognat är det lättare att göra vägval. Vilken eller vilka av dessa som kan ge störst bidrag till Sveriges energiförsörjning är den fråga som bör ställas.

En sådan prioriteringsdiskussion bör kanske gälla de tre formerna solenergi, vindkraft och vågkraft. Vindkraften är klart etablerad och Sverige har goda förutsättningar. Problemet är kanske att vindkraften av de tre är den mest miljöpåverkande. Solenergin växer snabbt men Sverige har kanske en sämre potential i denna energikälla eftersom antalet soltimmar är relativt sett sämre än exempelvis söderut i Europa. Vågkraften förefaller vara den minst utvecklade av de tre energikällorna. Vågkraft tekniken är ganska enkel och baseras på höjdskillnaden mellan vågtopp och vågdal. För att få ut energi ligger det en boj på vattenytan som följer med i vattnet och vågornas rörelse. Storbritannien är det land som har den mest utvecklade vågenergiutvinningen i världen. Detta beror på Atlantens vindriktning är mycket gynnsam för kusterna runt Storbritannien. Sverige uppges inte ha de bästa förutsättningarna för att kunna utvinna stora energimängder ur vågkraft men på sikt anses vågenergin ha en större potential än både vind- och solenergi. Anledningen är att vågenergi har en större stabilitet och förutsägbarhet än vindenergi och är mer konstant än solenergi. För vågkraft finns inga stora miljöeffekter, vare sig positiva eller negativa. Utanför Lysekil startar nu också forskare från Uppsala universitet ett försöksprojekt med vågkraft för att värma villor.

Vilka satsningar avser statsrådet att göra på vågkraften utifrån den potential den verkar ha jämfört med vindkraft och solenergi?