den 27 juni

Fråga

2007/08:1427 Försäkringsbolags rätt till uppgifter ur patientjournaler

av Elina Linna (v)

till socialminister Göran Hägglund (kd)

I en rapport från Socialstyrelsen varnas för att försäkringsbolagen lagrar information ur patientjournaler under mycket långa tider, vilket kan påverka möjligheten att teckna försäkring och även priset för densamma. Med tanke på det ökande antalet privata sjukförsäkringar som säljs, inte minst när det gäller barn, är detta naturligtvis en mycket allvarlig utveckling.

När en individuell personförsäkring tecknas fyller kunden i och undertecknar en hälsodeklaration. Den ger försäkringsbolaget en generell fullmakt som gör det möjligt att inhämta all typ av hälsoinformation om kunden i framtiden.

Den generella fullmakten är varken tidsbegränsad eller begränsad till vissa vårdgivare och gäller oavsett om journaluppgifterna är relevanta för försäkringen eller inte. Den generella fullmakten ger även försäkringsbolagen oinskränkt möjlighet att inhämta patientjournaler, läkarintyg och uppgifter från Försäkringskassan.

De flesta försäkringstagare är sannolikt inte medvetna om innebörden av att de skrivit en generell fullmakt och inser därför inte heller konsekvenserna. Fullmakten gäller för resten av livet – ja, till och med långt efter det att försäkringstagaren har avlidit. Detta förhållande innebär ett stort intrång i den enskildes innersta privatliv och är helt oacceptabelt!

Min fråga till socialminister Göran Hägglund blir:

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att skydda patienten genom att begränsa försäkringsbolagens rätt att hämta och lagra uppgifter?