den 11 juni

Fråga

2007/08:1333 Diplomatisk beskickning i irakiska Kurdistan

av Lars Johansson (s)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

Vid ett besök i irakiska Kurdistan nyligen kunde jag konstatera att regionen är i snabb utveckling. Det mesta talar också för att irakiska Kurdistan kommer att behålla ett långt gånget regionalt självstyre under överskådlig tid. Det är också tydligt att irakiska Kurdistan har ett viktigt inflytande över hur Irak styrs och utvecklas till en demokratisk stat. Uppskattningsvis befinner sig 50 000–60 000 kurder i Sverige där majoriteten bor i Stockholm, Göteborg, Uppsala och andra större kommuner. Svensk statistik anger endast nationalitet varför det exakta antalet kurder i Sverige inte kan fastslås. Merparten av kurderna i Sverige kommer från Turkiet, men det finns även kurdiska invandrare från Irak, Iran och Syrien.

Den näst största gruppen är just kurder från Irak. De började flytta in i Sverige vid 1970-talets mitt. Sedan dess har denna invandrings flyktingkaraktär accentuerats och kurderna från Irak var den grupp som växte snabbast under 1980-talet till följd av kriget mellan Iran och Irak, och senare under 1990-talet efter Kuwaitkriget och det fortsatta förtrycket i Irak.

Länder som Ryssland, England och Grekland har redan diplomatiska beskickningar och nyligen öppnade Frankrike ett konsulat i Erbil i irakiska Kurdistan. Genom en svensk representation skulle vi stimulera till fler och utökade kontakter och främja vårt samarbete. Det finns all anledning för Sverige att öppna en fullvärdig diplomatisk beskickning i Erbil.

Avser statsrådet att ta initiativ till en svensk diplomatisk beskickning i Erbil?