den 5 juni

Fråga

2007/08:1307 Romers utbildningssituation

av Mehmet Kaplan (mp)

till utbildningsminister Jan Björklund (fp)

I Skolverkets rapport 292 Romer i skolan – en fördjupad studie från år 2007 konstaterar myndigheten att det fortfarande återstår mycket att göra beträffande utbildningsinsatser för den svenska minoritetsgruppen romer.

Verket konstaterar bland annat att många romska elever har stor frånvaro, inte avslutar grundskolan med fullständiga betyg och inte går vidare till något av de nationella programmen på gymnasieskolan. Orsakerna till detta kan vara diskriminering på grund av deras etniska tillhörighet.

Enligt 2004 års studie från Ombudsmannen mot etnisk diskriminering (DO), Diskriminering av romer i Sverige, menade 90 procent av tillfrågade romer att Sverige var ett rasistiskt land. Upplevelsen av att vara diskriminerad och trakasserad i det svenska samhället vittnar många romer om. Detta stimulerar givetvis inte att föräldrar uppmanar sina barn att delta i undervisningen om de riskerar att mobbas eller trakasseras.

Därtill visar Skolverkets studie att romer står lägst i rang bland elever på skolan och att föräldrar drog sig för att sätta sina barn i skolor där många romer finns. Enligt en enkätundersökning från socialhögskolan från år 2003 avstod hälften av de tillfrågade att berätta i skolan att de är romer. För att bryta detta negativa mönster behöver samhället ta sitt ansvar, och som Skolverket konstaterar kan skola och kommun göra många insatser.

Min fråga till ministern är:

Avser ministern att mot bakgrund av det anförda verka för att en nationell samordnare eller expert om romers rättigheter tillsätts?