den 19 oktober

Fråga

2007/08:125 Generika, forskning och små innovationsföretag

av Birgitta Eriksson (s)

till socialminister Göran Hägglund (kd)

Generika hyllas som en kungsväg för att sänka läkemedelskostnaderna för den enskilde och samhället. Framtagande av nya läkemedel kräver stora mängder kapital satsade i forskning och utveckling som sedermera resulterar i inkomstbringande patent.

Läkemedelsbranschen är speciell i det avseendet att den består av ett mindre antal stora företag och ett stort antal småföretag och nästan inga medelstora företag. De små företagen är givetvis oerhört beroende av att göra pengar på kanske ett enda patent.

Till dessa uppräknade storlekskategorier av innovationsföretag ska tillverkarna av generika läggas. Generikaföretagen bedriver ingen egen forskning och kan därmed koncentrera sina resurser på effektiv produktion och marknadsföring. De ekonomiska riskerna är därigenom betydligt mindre i dessa företag där forskningskostnaderna kan hållas nere till ett minimum. Konsumenternas och samhällets intresse av billiga läkemedel kan alltså i sämsta fall hota både läkemedelsforskningen samt både framväxten av och överlevnaden hos små innovationsföretag.

Smala patientgrupper, vars läkemedel inte är lönsamma nog för att plagieras för generikaföretagen, kan också bli lidande. Utrymmet för att bekosta ”olönsam” forskning kring smala patientgruppers läkemedel med lönsam försäljning av breda läkemedel krymper.

Hur avser statsrådet att agera i avvägningen mellan behovet av för konsumenterna och samhället billiga läkemedel och behovet av att stimulera en läkemedelsforskning byggd på nya, små innovationsföretag?