den 22 maj

Fråga

2007/08:1246 Privatekonomi som skolämne

av Emma Henriksson (kd)

till utbildningsminister Jan Björklund (fp)

De privatekonomiska möjligheterna och valen har under de senaste åren blivit allt fler och alltmer komplexa. Detta ställer allt högre krav på den privatekonomiska kunskapsnivån hos befolkningen. I dag befinner sig ungefär 200 000 personer i ett finansiellt utanförskap, en siffra som ser ut att bli större då kronofogden ännu en gång haft ett svart rekordår.

Enligt Kronofogdemyndigheten innebär sms-lånen en skuldfälla särskilt för ungdomar som saknar insikt om vilka följderna är av en sådan skuldsättning. Ungdomar som inte klarar av att betala sina snabbt växande lån riskerar att stå utan möjlighet till att få låna, hyra bostad eller teckna ett vanligt telefonabonnemang. För den enskilde leder detta till både ökade kostnader och minskat utrymme för egna val. Dessutom medför det ökade kostnader för samhället som helhet.

Regeringen har genom Mats Odell tagit ett initiativ till en privatekonomisk folkbildning. Initiativet är bra då det kan samla offentliga och privata aktörer i ambitionen att öka kompetensen hos medborgarna. Men frågan är om det kan göras mer. Storbritannien har framgångsrikt infört economic well-being på skolschemat för att öka kunskapsnivån hos eleverna. Undervisningen ska förmedla kunskaper om de vanligaste finansiella produkterna man behöver för att spara, låna, försäkra och investera. I Gymnasieutredningen, som är ute på remiss, finns inte något förslag på att genomföra något motsvarande.

Avser utbildningsministern att ta något initiativ för att stärka elevernas kunskap i privatekonomi genom att till exempel införa det som ett eget ämne?