den 21 maj

Fråga

2007/08:1236 Bildkonstnärernas avtal

av Siv Holma (v)

till kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (m)

I en översyn av utställningsersättningen som gjordes av Konstnärsnämnden 2007 konstaterades att denna ersättningsform har stora brister. Ett nytt avtal som KRO och organisationerna förhandlade fram i höstas ligger för beredning på Kulturdepartementet. Vissa ändringar i avtalet har gjorts sedan förhandlingen var klar i slutet av november men avtalet är fortfarande inte underskrivet.

Effekterna av rådande avtalskultur är att delar av konstnärens insatser inte ersätts alls. Den låga ersättningen får långtgående konsekvenser för bildkonstnären som får svårigheter att leva på sitt konstnärskap och ett svagt skydd i förhållande till de inkomstrelaterade socialförsäkringssystemen. Bildkonstnärerna precis som andra yrkesgrupper bör ha adekvat ersättning för utfört arbete. Det handlar då om att betala för konstnärens hela arbete, inte enbart för själva utställningen utan också för förberedelsearbetet, produktionskostnader och så vidare.

En avtalskultur där det förekommer muntliga överenskommelser leder till ett svagt rättsskydd när det uppstår oenighet. Det förekommer enligt Konstnärernas Riksorganisation också att statliga institutioner försöker avtala bort bildkonstnärens upphovsrätt i samband med en utställning. Jag menar att detta inte kan vara acceptabelt och att staten borde fungera som ett föredöme när det gäller avtalskulturen och behandlingen av konstnärerna.

Min fråga till kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth blir därför:

Kommer ministern att vidta åtgärder för att få bildkonstnärernas avtal underskrivet före juni månads utgång?