den 9 maj

Fråga

2007/08:1188 Allmännyttan och hyresrättens framtid

av Johan Löfstrand (s)

till statsrådet Mats Odell (kd)

Den 18 april presenterade regeringens utredare Michaël Koch utredningen EU, allmännyttan och hyrorna. Förslagen i utredningen är många och kommer att få oerhört stor påverkan på den svenska bostadsmarknaden om de genomförs. Förslaget kommer bland annat att leda till hyreshöjningar på 50–150 procent i storstadsregionerna och 20–50 procent i mellanstora städer, enligt beräkningar från Hyresgästföreningen. Från början var detta en utredning som tillsattes för att rädda allmännyttans möjligheter att formulera en långsiktig självkostnadsprincip, vilket har avgörande betydelse för det som måste vara kärnan i den svenska bostadspolitiken – att det finns bra hyresrätter med rimliga hyror. Men när den moderatstyrda regeringen tillträdde fick utredningen nya direktiv, så här formulerades det av Mats Odell: ”Enligt utredningens ursprungliga direktiv skall allmännyttiga bostadsföretag följa en långsiktig självkostnadsprincip. Detta kan begränsa utredarens möjligheter att lägga fram förslag till förändringar som är förenliga med EG-rätten. Denna restriktion tas nu bort.”

Syftet med denna förändring står nu klart, det handlade inte om att utveckla utan snarare avveckla den svenska modellen. Men att hänvisa till EG-reglerna är både fel och fegt. Min uppfattning, och utgångspunkten för den utredning vi tillsatte, är att det går att ha en svensk modell på bostadsmarknaden även när vi är medlemmar i EU.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Mats Odell:

Avser statsrådet att genomföra utredningens förslag eller kommer man att avskriva den som omöjlig att genomföra och i stället hitta en modell som är mer lämpad för svensk bostadsmarknad?