den 14 april

Fråga

2007/08:1092 Fordonsforskningsprogrammens förlängning

av Annelie Enochson (kd)

till näringsminister Maud Olofsson (c)

Fordonsindustrin svarar för 140 000 arbetstillfällen i Sverige och med hänsyn till indirekta effekter blir siffran drygt 300 000.

De flesta av de svenska fordonsföretagen ingår i globala koncerner som förlägger verksamheten och forskningen till länder med de bästa förutsättningarna. Vad de globala koncernerna tittar efter när de ska investera är att det finns ett starkt stöd från staten, att det finns starka kompetenscentrum runt våra universitet, att det finns en långsiktighet samt att det finns en konkurrenskraftig fordonsindustri. Fordonsindustrin har länge tryckt på för att skapa ett nytt samfinansierat forskningsprogram från 2009 med fokus på klimat, energi, säkerhet och jobb. Statens medverkan i fordonsforskningen har avgörande betydelse och är en viktig signal till de globala koncernerna. Nuvarande branschavtal upphör i stort sätt i december 2008 och industrin väntar på besked.

Näringsdepartementet har bjudit in fordonsindustrin och berörda myndigheter till en diskussion den 23 april. De departement och myndigheter som ska vara med den 23 måste känna att de har ett mandat att förhandla och att det är regeringens uttalade vilja att ett nytt program verkligen ska skapas. Utredaren Lennart Lübeck kom med förslag i april 2007 som stämmer väl med fordonsindustrins förväntningar och bygger på ett mångårigt väl fungerande samarbete mellan staten, myndigheter, akademi och fordonsföretagen, genom överenskommelsen av samverkan inom Programrådet för fordonsforskning.

Hur snabbt kan näringsministern presentera en fortsättning från statens sida för de fordonsforskningsprogram som nu står inför en förlängning?