den 14 april

Fråga

2007/08:1090 Riktlinjer för sjukskrivning av misshandlade kvinnor

av Désirée Pethrus Engström (kd)

till statsrådet Cristina Husmark Pehrsson (m)

I dagarna har Motala kvinnojour i en skrivelse till tre statsråd påtalat allvarliga brister i misshandlade kvinnors möjlighet till sjukskrivning. Kvinnor som uppvisar fysiska och/eller psykiska besvär efter att ha brutit upp från en våldsam partner har enligt kvinnojouren nekats sjukskrivning. Försäkringskassan menar att man inte kan sjukskrivas av sociala skäl.

Alliansregeringen arbetar mycket aktivt för att stoppa våldet mot kvinnor och satsningar har genomförts såväl ekonomiskt som juridiskt. Åren 2007–2010 satsas hela 800 miljarder till bland annat ökat skydd till de våldsutsatta. Om kvinnor i behov av vård nekas möjlighet till sjukskrivning då de lämnar ett våldsamt förhållande undermineras dock dessa satsningar.

Kvinnor som är våldsutsatta av sin partner och har lämnat eller är på väg att lämna honom eller henne mår ofta mycket dåligt, såväl psykiskt som fysiskt. Symtom som rädsla, ångest, sömnsvårigheter och utmattning är vanliga vilket gör det svårt eller till och med omöjligt att arbeta. Dessa utsatta kvinnor ska naturligtvis få vård för de fysiska skadorna och behandling för de psykiska skadorna. De som är i ett tillstånd då de inte kan arbeta ska även ha möjlighet att vara sjukskrivna. Det behövs nationella riktlinjer för hur man bör hantera sjukskrivning av misshandlade kvinnor inom både sjukvård och försäkringskassa.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet:

Vilka initiativ avser statsrådet att ta för att säkerställa att våldsutsatta kvinnor får den hjälp, tid och resurser som behövs för att rehabiliteras såväl psykiskt som fysiskt?