den 4 april

Fråga

2007/08:1029 Gruvor och miljö

av Britta Rådström (s)

till miljöminister Andreas Carlgren (c)

I dag finns det totalt 17 verksamma gruvor i Sverige om man bortser från grustag och kalkbrott. Metall- och råvarupriserna ökar kraftigt och bedömare inom gruvbranschen tror att det kommer att öppnas ungefär en gruva per år de närmaste åren. Inom 10–15 år kan vi då ha över 30 gruvor i Sverige.

Historiskt så har gruvindustrin lämnat efter sig stora mängder gruvavfall som det har läckt ut metaller ifrån. Inte sällan har alla de tusentals små gruvorna runt om i hela landet lämnats helt och hållet när man har brutit klart utan en tanke på miljökonsekvenserna. Det var heller inte ovanligt att de företag som brutit malmen gick i konkurs eller försvann av någon annan anledning, vilket gjort att gruvorna legat kvar och läckt metaller i många år. Statliga pengar har sedan använts för att sanera marken vid gruvorna, men fortfarande läcker mycket metaller ut från de gamla upplagen. Den utökade gruvbrytningen i Sverige kan komma att ställa till problem för miljön. Oftast är det inte själva brytningen som orsakar de största skadorna, utan de rester av berg som blir över när man har plockat ut de metaller som man vill komma åt. Det gäller både det berg som man tar bort för att komma åt malmen, så kallat gråberg, och framför allt de krossade bergsrester som blir över efter anrikningen. Problemet med det material som plockas upp är att när det angrips av syre så sker det en kemisk reaktion som gör att metallerna som finns kvar i sanden lakas ur, och tar man inte hand om dem så kan de rinna vidare ut i sjöar och vattendrag.

Genom vilka åtgärder avser statsrådet att möta och förebygga de miljöproblem en utökad gruvbrytning kommer att leda till?