den 1 november

Interpellation

2007/08:99 Arbetsmiljöinsatser för fler i jobb

av Sylvia Lindgren (s)

till arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (m)

På en skriftlig fråga om arbetsmiljön svarade arbetsmarknadsministern den 19 september 2007 följande:

”De besparingar som genomförs på bland annat Arbetsmiljöverket och avvecklingen av Arbetslivsinstitutet är viktiga förutsättningar för regeringens satsningar på fler i arbete. Åtgärder för att bryta utanförskapet är viktiga ur ett hälsoperspektiv. Även om regeringen genomför nämnda besparingar anser jag att arbetsmiljöområdet är viktigt – inte minst för att frågorna har nära beröring med ambitionen att bryta utanförskapet.”

Av svaret kan uttolkas att arbetsmarknadsministern anser att fler kommer i arbete genom att arbetsmiljön försämras. Enligt min mening är det logiskt att göra tvärtom och satsa på förebyggande arbetsmiljöinsatser för att minimera risken för att människor slås ut från arbetslivet.

Av en rapport från Arbetsmiljöverket framgår att var fjärde anställd under det senaste året upplevt problem och besvär som kan relateras till arbetet. Många av dem som drabbas är kvinnor som arbetar inom storkök och hemtjänst där tunga lyft är vanligt förekommande. Belastningsskador i kombination med stress förorsakar ofta ohälsa.

Vi socialdemokrater anser självklart att det är av yttersta vikt att fler kommer i arbete, men vi menar att det är ett otillräckligt mål att endast se till mängden jobb som skapas. Nya arbetstillfällen får inte ske på bekostnad av dålig arbetsmiljö. Målet måste vara att jobben blir bättre och mer utvecklande. Vi vill se fler jobb där hela människan kommer till sin rätt – fler arbetsplatser med bra arbetsmiljö som inbjuder till delaktighet och inflytande, där anställda inte riskerar sin hälsa på grund av dålig arbetsmiljö. Att förebygga ohälsa och arbetsrelaterade olyckor är en viktig del för att skapa ett uthålligt och gott arbetsliv. Därför ska arbetsmiljöarbetet utvecklas – inte avvecklas.

Med anledning av detta vill jag ställa följande frågor:

Vilka åtgärder ämnar arbetsmarknadsministern vidta så att fler kan få arbete utan att arbetsmiljön försämras?

Vilka insatser avser ministern att göra för att skapa trygga arbetsförhållanden i ett läge när arbetsmiljöinspektörerna blir färre till följd av regeringens nedskärningar av Arbetsmiljöverket?