den 31 juli

Interpellation

2007/08:801 Sveriges agerande om mänskliga rättigheter under OS

av Monica Green (s)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

Den 8 augusti sker OS-invigningen och världens blickar vänds mot Kina. Världens politiker har en skyldighet att agera när mänskliga rättigheter inte följs.

Amnesty International menar i en rapport att Kina inte håller sina löften. När landet ansökte om att vara värdland för OS 2008, lovade man att göra förändringar.

Kina skulle bli bättre på att upprätthålla de mänskliga rättigheterna. Det skulle satsas på utbildning, bättre hälsa hos befolkningen, men framför allt på yttrandefriheten.

Men Amnesty Internationals rapport anser att så inte är fallet. Kinesiska aktivister spärras in, journalister har fängslats och webbsidor har blockerats. Folk har blivit hemlösa och våldet har ökat i fängelser. Organisationen uppmanar nu världens ledare att ta sitt ansvar och påtala dessa missförhållanden.

Kina hävdar dock, att de reformer som har gjorts, har förbättrat situationen och att förvaltningen av landets ekonomi har förbättrat livskvaliteten för många kineser.

Sverige har goda möjligheter, och en lång tradition, att säga ifrån när det begås brott mot yttrandefrihet och mänskliga rättigheter, men det är förvånansvärt tyst om förhållandena i Kina.

Vad avser utrikesministern att göra för att utöva påtryckningar på Kinas regering för att mänskliga rättigheter följs?

Vilka initiativ avser utrikesministern att ta i EU för ett gemensamt agerande gentemot regeringen i Kina?

Avser utrikesministern att använda OS till att uppmärksamma yttrandefrihet och mänskliga rättigheter i Kina?