den 13 maj

Interpellation

2007/08:785 Samhällsekonomisk prövning av nya flygplatser

av Helena Leander (mp)

till statsrådet Åsa Torstensson (c)

Kalla Fakta den 20 april visade att nästan alla icke-statliga flygplatser kräver kommunala bidrag för att gå runt. Dessa subventioner kan ibland uppgå till mycket stora belopp: Torsby kommun subventionerar varje flygbiljett till och från Torsby flygplats med 4 767 kronor. Även bland de statliga flygplatserna sviktar lönsamheten: av 15 statliga flygplatser går 8 med underskott.

Trots detta finns planer på att anlägga nya civila flygplatser. I Uppsala har Uppsala Air AB planer på att öppna en civil flygplats vid den gamla flygflottiljen i Ärna i norra delen av staden trots att regionen redan är minst sagt välförsedd med flygplatser. Till Arlanda tar det 20 minuter med tåg från Uppsala, och därutöver finns Bromma, Västerås och Skavsta relativt nära.

För att möta kritiken mot miljökonsekvenserna av en ny flygplats hävdar Uppsala Air bestämt att den nya flygplatsen inte kommer att öka den totala flygtrafiken utan endast ta resenärer från närliggande flygplatser. Detta är visserligen ett påstående värt att ifrågasättas, då ökad tillgänglighet i allmänhet tenderar att öka konsumtionen, men även om så skulle bli fallet finns anledning till oro. Det kan knappast vara samhällsekonomiskt försvarbart att bygga ytterligare flygplatser i ett läge när det redan råder överetablering.

Enligt dagens luftfartslag 6 kap. 5 § andra stycket ska det vid en nybyggnad, utbyggnad eller ombyggnad av en trafikflygplats ske en trafikpolitisk prövning som omfattar investeringens lönsamhet och dess inverkan på andra flygplatser i regionen. Syftet med bestämmelsen är att förhindra eller begränsa flygplatsprojekt av trafikala eller trafikekonomiska skäl och på så sätt undvika en för flygsektorn som helhet kostsam överkapacitet. Det rör sig således om en form av samhällsekonomisk prövning.

Lufträttsutredningen föreslog i sitt betänkande1999 att den bestämmelsen skulle utgå av skäl som i allt väsentligt inte längre är aktuella. I departementspromemorian Ny luftfartslag – supplement (Ds 2007:36) föreslås att bestämmelsen trots detta ska utgå: ”Erfarenheten tyder emellertid på att den aktuella bestämmelsen saknar praktisk betydelse.” Om detta ska tolkas som att bestämmelsen inte följs, att resultatet av den samhällsekonomiska prövningen inte tillmäts någon betydelse eller att ingen prövning hittills har visat på några negativa samhällsekonomiska konsekvenser framgår inte.

Farhågan att Luftfartsstyrelsen ska ta lättvindigt på den samhällsekonomiska prövningen underblåses av vd:n för Uppsala Air, som på sin blogg den 29 april kallar det lögn att påstå att Uppsala Air skulle kunna få problem att få godkännande från Luftfartsstyrelsen på grund av att Uppsala flygplats konkurrerar med andra flygplatser, och skriver att Luftfartsstyrelsen haft få om några invändningar hittills.

Oavsett vad som händer med kravet på samhällsekonomisk prövning av flygplatser framöver bör gällande lagstiftning naturligtvis följas. Enligt min mening vore det dessutom mycket olyckligt att ta bort kravet. I ett läge när klimatförändringarnas allvar blir alltmer uppenbart är det vansinne att göra ytterligare investeringar i en klimatfientlig transportinfrastruktur, oavsett om den bekostas av offentliga eller privata medel. Om investeringarna dessutom leder till ytterligare överetablering och ännu mer skattepengar till flygplatser med dålig lönsamhet gör det knappast saken bättre.

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att säkerställa att ny‑, om- och utbyggnader av flygplatser prövas ur ett samhällsekonomiskt perspektiv, nu och framöver?