den 13 maj

Interpellation

2007/08:765 Finansieringen av kollektivtrafiken

av Christina Axelsson (s)

till statsrådet Åsa Torstensson (c)

Om Sverige och Stockholm ska klara våra miljöåtaganden är det nödvändigt med en snabb utbyggnad av kollektivtrafiken, särskilt i storstäderna. Kollektivtrafiken måste också vara så pass attraktiv att den klarar konkurrensen och att den blir ett verkligt alternativ till bilen. Trängselskatten borde vara ett led i detta. Regeringens hantering av hur man ska använda intäkterna från trängselskatten går i stället i motsatt riktning.

Det stockholmarna tog ställning till i folkomröstningen var att intäkterna skulle gå till kollektivtrafik och infrastruktur. Men regeringen ändrade förutsättningarna samtidigt som det borgerliga styret i Stockholms läns landsting chockhöjde taxorna för kollektivtrafiken.

Resultatet för stockholmarna är att det blir dyrare att åka bil, dyrare att åka kollektivt, trängre på tunnelbana, bussar samt pendeltåg, och de gynnsamma effekterna på miljön riskerar att utebli. Det är för oss en Stockholmsfientlig politik. Varför ska stockholmarna betala mycket mer för sin infrastruktur än vad andra invånare i Sverige gör?

Jag vill därför fråga statsrådet varför principen om minst en 50–50-fördelning av trängselskattens intäkter mellan väg och kollektivtrafik inte längre ska gälla.

Avser statsrådet att återgå till trängselskatteprincipen om 50–50, det vill säga hälften av intäkterna till infrastruktur och minst hälften till kollektivtrafik?

Om denna princip inte gäller längre, avser statsrådet att ta initiativ till att i stället öka statsbidragen till kollektivtrafiken?