den 13 maj

Interpellation

2007/08:739 Stöd till installation av energieffektiva fönster i småhus

av Mikaela Valtersson (mp)

till näringsminister Maud Olofsson (c)

Sverige har antagit ett mål att minska energianvändningen i bostadssektorn med 20 procent till år 2020 och med 50 procent till år 2050 jämfört med 1995 års användning. Boverkets senaste utvärdering av miljömålet God bebyggd miljö visar dock att det är osäkert om energimålen hinner uppfyllas i tid. Energianvändningen i sektorn minskar, men utvecklingen går för långsamt. Mellan 1995 och 2005 minskade energianvändningen för uppvärmning med 2–7 procent beroende på hur man räknar och Energimyndigheten uppskattar en minskning om endast ca 2 terawattimmar till år 2015.

För att rejält minska den totala energianvändningen i bostadssektorn krävs att stora energibesparande åtgärder vidtas i samband med ombyggnation och renovering. Energieffektiviseringsutredningen har nyligen konstaterat att det finns en stor outnyttjad effektiviseringspotential i befintlig bebyggelse. Endast en mindre del av de lönsamma åtgärderna väntas ske spontant i samband med kommande renoveringar.

En av de viktigaste åtgärderna för att minska energiförbrukningen i bostäder är att förbättra energiprestandan i husens klimatskal för att förhindra att värme läcker ut. En sådan åtgärd är att byta ut befintliga fönster mot mer energisnåla alternativ. Boverket bedömer att mellan 1,6 och 2,8 terawattimmar energi kan sparas om alla fönster skulle bytas ut till mer energisnåla.

Det krävs incitament som gör det lönsamt och attraktivt för människor att göra energibesparande åtgärder. Sedan 2006 finns ett ekonomiskt stöd till installation av energieffektiva fönster i småhus (SFS 2006:1587) som löper till slutet av 2008. Intresset för stödet har varit stort och redan i april 2008 hade hela stödsumman om 100 miljoner kronor beviljats. Regeringen har ännu inte gett några besked om en eventuell förlängning av stödet eller om man planerar att avsätta ytterligare medel i tilläggsbudgeten. Det innebär att många småhusägare som planerat att söka stöd nu inte har någon möjlighet att få det. Det riskerar även att medföra att den ökade efterfrågan på energifönster som man kunnat se de senaste åren nu mattas av.

Stödet gäller endast småhus, men även i en stor del av flerbostadsbeståndet finns behov av fönsteråtgärder. Endast runt 3 procent av fastigheterna uppförda under det så kallade miljonprogrammet har i dag treglasfönster, och fönstrens energiprestanda är i detta bestånd avsevärt sämre än vad dagens standard kräver.

Det är inte självklart att ekonomiskt stöd alltid är det mest lämpliga styrmedlet för att stimulera energiförbättrande åtgärder i bostadssektorn. Det finns flera nackdelar med nuvarande stöd. Energimyndigheten och Naturvårdsverket är tveksamma till om stödet är kostnadseffektivt och Boverket har föreslagit att en skärpning av energikrav vid ny- och ombyggnation tillsammans med ökade informationsinsatser och energimärkning av fönster skulle kunna vara andra viktiga verktyg.

Det är naturligtvis viktigt att se över befintliga styrmedel och, om behov finns, att utforma nya kostnadseffektiva verktyg som samtidigt ger upphov till stora energibesparingar. Men faktum kvarstår att när nuvarande stöd löper ut finns inom den närmaste framtiden inga andra styrmedel som kan bidra till en ökad installation av energieffektiva fönster i bostäder. Detta kommer att medföra att en del av den energieffektiviseringspotential som finns inte realiseras, vilket i sin tur ytterligare försvårar möjligheten för Sverige att nå uppsatta energimål. Det kommer dessutom att medföra negativa effekter för de fönstertillverkare som finns på marknaden. Det är viktigt att ha en kontinuitet i befintliga stödsystem för att undvika missnöje bland bidragssökande och instabilitet på marknaden. En intervjuundersökning med fönstertillverkare gjord av Energimyndigheten har visat att bidraget av flera företag anses som avgörande för att kunder ska välja energisnåla fönster vid fönsterbyte. En förlängning av nuvarande stödprogram skulle således utgöra ett nödvändigt alternativ för att stimulera marknaden för energifönster tills andra ännu bättre styrmedel introduceras.

Jag har mot bakgrund av ovanstående följande frågor till näringsministern:

1. Avser ministern att verka för att nya medel till stödet för installation av energifönster avsätts i tilläggsbudgeten?

2. Avser ministern att förlänga stödet till energieffektiva fönster i småhus efter att nuvarande stödperiod löper ut?

3. Vilka andra åtgärder avser ministern att vidta för att få till stånd en ökad installation av energieffektiva fönster i hela bostadsbeståndet?