den 22 oktober

Interpellation

2007/08:67 EU:s centralisering

av Max Andersson (mp)

till statsrådet Cecilia Malmström (fp)

Under valrörelsen 2006 lovade den borgerliga alliansen att man skulle försöka göra EU smalare och vassare. Detta vallöfte skrevs sedan in i regeringsförklaringen av den 6 oktober 2006 där det sades att Sverige ska verka för ett EU som är ”smalare men vassare och koncentrerar sig på färre och genuint gränsöverskridande frågor”.

Sedan dess har dock regeringen förhandlat fram en ny version av EU-konstitutionen som innebär att EU:s makt utvidgas kraftigt. Förslaget innebär att EU får större möjligheter att lägga sig i och köra över medlemsstaterna på en mängd områden som gäller allt från sport och utrikespolitik till brottsbekämpning och internationell handel. Enligt en utredning från tankesmedjan Open Europe försvinner vetot på 62 områden.

Utifrån ambitionen att EU ska koncentrera sig på färre och genuint gränsöverskridande frågor är det svårt att betrakta den nya EU-grundlagen som annat än ett misslyckande. Samtidigt innebär den nya EU-grundlagen att man centraliserar makten inom EU ytterligare genom att skapa en EU-president och en EU-utrikesminister och att man tar stora steg mot ett gemensamt försvar. EU är redan en statsbildning och med den nya EU-grundlagen kommer den betydligt närmare att omvandlas till en stat.

Det är svårt att förstå hur regeringen kan hävda att dess uttalade målsättning om ett smalare men vassare EU kan förenas med att säga ja till en ny EU-grundlag som kraftigt ökar EU:s makt. Jag skulle gärna se att ministern utvecklar resonemanget kring detta och förklarar hur det går ihop med det nya fördraget.

Såvitt jag kan se innebär inte den nya grundlagen att EU blir smalare. I stället utsträcker man EU:s makt över fler områden. Det stämmer inte särskilt väl överens vare sig med regeringens deklarerade målsättning eller med den folkopinion som är minst sagt skeptisk till att öka EU:s makt.

Jag vill mot bakgrund av det som framförts ovan fråga hur statsrådet kommer att verka för ett EU som är ”smalare, men vassare”.