den 7 maj

Interpellation

2007/08:649 Minskade resurser till arbetsmiljöinspektioner

av Raimo Pärssinen (s)

till arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (m)

Den borgerliga regeringen har genomfört drastiska nedskärningar inom arbetslivsområdet. Arbetslivsinstitutet har regeringen slagit i spillror trots både inhemska och internationella protester. En världsledande forskning har regeringen sparat bort med motiveringen att byråkratin ska minskas. Regeringen vänder udden mot löntagarna och deras möjligheter att arbeta för en bättre arbetsmiljö genom att undandra resurser för skyddsombudsutbildningar. Vidare ska Arbetsmarknadsverkets resurser skäras ned med närmare en tredjedel vilket naturligtvis får negativa konsekvenser för arbetsmiljön på många arbetsplatser. De inspektörer som får fortsätta att jobba inom myndigheten vittnar om att minst en fjärdedel av alla arbetsmiljöinspektioner får ställas in. I ett tidigare svar på en fråga har arbetsmarknadsministern svarat att alla besparingar som regeringen gör, gör man för att kunna bekämpa det så kallade utanförskapet.

Villkoren i arbetslivet har blivit tuffare och utslagningen har ökat sedan början av 1990-talet. Arbetsmiljöarbetet har inte räckt till att hindra utslagningen, detta trots att vi vet att arbetsmiljön är avgörande för om man kan finnas kvar i arbetslivet under sin aktiva tid ända fram till ålderspensionen.

Regeringen väljer att, i stället för att öka, minska resurserna kraftigt, resurser som spelar stor roll för att klara full sysselsättning med utvecklande arbeten.

Mina frågor till arbetsmarknadsministern är:

Hur har arbetsmarknadsministern kommit fram till att färre arbetsmiljöinspektioner leder till mindre så kallat utanförskap?

Vad avser arbetsmarknadsministern att göra med anledning av att dålig arbetsmiljö leder till utslagning från arbetslivet?

Hur definierar arbetsmarknadsministern begreppet utanförskap?