den 24 april

Interpellation

2007/08:624 Löntagarnas rättigheter och kollektivavtal i EU

av Mona Sahlin (s)

till statsminister Fredrik Reinfeldt (m)

Nyligen avkunnade EG-domstolen domslut i det tyska så kallade Rüffertmålet. Kravet att myndigheters underleverantörer ska betala minst den lön som gäller enligt kollektivavtal på orterna där tjänsterna utförs ansågs strida mot den fria rörligheten.

Vid sidan av Vikingline- och Vaxholmsmålen är Rüffert det tredje målet på temat fri rörlighet på arbetsmarknaden som EG-domstolen behandlat på kort tid. En gemensam nämnare är att utländska tjänsteföretag försökt att använda sig av EG-rättens bestämmelser om fri rörlighet för att möjliggöra konkurrens med lägre lönekostnader på den inre marknaden. Fördragets bestämmelser om fri rörlighet har använts som ett instrument för att undkomma nationella bestämmelser och fackliga kollektivavtal.

Vaxholmsdomen visar att ändringar krävs i den svenska lagstiftningen men att detta inte är tillräckligt. Rüffertdomen berör alla löntagare i EU. Parallellt med att den utredning som nyligen tillsattes ser över konsekvenserna av Vaxholmsdomen för svensk arbetsmarknad måste regeringen agera på europeisk nivå.

Vi socialdemokrater kräver därför att regeringen med statsminister Fredrik Reinfeldt i spetsen tar initiativ på europeisk nivå vid alla tillfällen som ges för att undanröja hotet om löne- och villkorsdumpning inom EU. Detta ska ske oavsett om frågor som handlar om löntagarnas rättigheter står på den officiella agendan eller inte.

Jag vill därför ställa följande fråga:

Hur avser statsminister Fredrik Reinfeldt att driva frågan om skydd för kollektivavtal och löntagarnas villkor vid nästa toppmöte i Bryssel i juni för att undanröja hotet om löne- och villkorsdumpning inom EU?