den 18 april

Interpellation

2007/08:602 Riskanalys av arbetsmiljön

av Torbjörn Björlund (v)

till arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (m)

Vi börjar se en allt tydligare strategi från regeringens sida när det gäller hanteringen av arbetsmiljöproblemen.

Om det finns synliga problem så ställs krav på att de åtgärdas. Vad gör då regeringen?

1. Arbetslivsinstitutet påvisar problem i arbetslivet. Regeringen lägger ned institutet.

2. Arbetsmiljöverket gör tillsyn och upptäcker brister i arbetsmiljön. Regeringens lösning är att drastiskt skära ned på verksamheten.

3. Välutbildade skyddsombud upptäcker brister i arbetsmiljö. Regeringens lösning är att ta bort anslag för utbildning av skyddsombud.

4. Arbetsgivare ska årligen sammanställa uppgifter om olyckor och tillbud för att bättre upptäcka risker i arbetsmiljön, detta enligt AFS 2001:1. Regeringen vill nu att Arbetsmiljöverket tar bort denna uppgift för arbetsgivare, enligt uppgifter från medierna.

Vänsterpartiet motsätter sig bestämt ett sådant angrepp på det förebyggande arbetsmiljöarbetet. Enskilda tillbud säger inte så mycket om utvecklingstendenser, om var riskerna är stora och där en arbetsskada medför allvarliga men. Risk- och väsentlighetsanalys är en central del för att skapa ett system i det förebyggande arbetsmiljöarbetet.

Steg för steg minskas kunskapen om brister i arbetsmiljön och möjligheten att stärka det förebyggande arbetsmiljöarbetet med regeringens åtgärder. Regeringen har sagt att man vill att arbetsmiljöarbetet ska bli mer proaktivt, mindre reaktivt. I handling gör man dock tvärtom.

År 2006 omkom 68 personer genom olycksfall i arbetet, år 2007 var det 77 personer. Det visar på att riskerna i arbetslivet är stora. Mångfalt fler dör även av annan arbetsrelaterad påverkan enligt Arbetsmiljöverket.

Mot bakgrund av vad som anförts vill jag fråga:

Avser statsrådet att ta initiativ som får till effekt att regelverket kring det förebyggande arbetsmiljöarbetet urholkas?