den 8 april

Interpellation

2007/08:570 Kompetensutvecklingssatsningen Lärarlyftet

av Marie Granlund (s)

till statsrådet Lars Leijonborg (fp)

När kompetensutvecklingssatsningen Lärarlyftet nu varit i gång sedan slutet av 2007 och början av 2008 visar det sig att många platser står tomma.

Sveriges Kommuner och Landsting och Friskolornas Riksförbund är positiva till satsningen även om de hade önskat att den även skulle ha omfattat förskollärare och fritidspedagoger. De menar vidare att reglerna för Lärarlyftet försvårat användningen . Många skolhuvudmän anser att flera av de erbjudna kurserna i Lärarlyftet inte motsvarar skolornas fortbildningsbehov. Det vore därför mer effektivt att ge ett uppdrag direkt till högskolorna för att i dialog med huvudmännen utarbeta de kurser som det finns behov av. Dessutom efterfrågar huvudmännen i högre grad kompetensutveckling med koppling till själva pedagogiken och yrkesutövningen, till exempel i ledarskap, än ämnesanknuten fortbildning.

Andelen huvudmän som bedömer att de inte kan nyttja hela sin del av Lärarlyftet 2008–2010: kommuner i storstadsområden 38 procent, småkommuner 55 procent, friskolor 92 procent.

Sveriges Kommuner och Landsting och Friskolornas Riksförbund anser att för att Lärarlyftet ska få ett så stort genomslag som möjligt borde regeringen avskaffa den centrala tilldelningen av ramar till varje huvudman till förmån för ett öppet ansökningsförfarande som utgår från respektive huvudmans lokala planering och behov.

Min fråga till statsrådet är:

Kommer statsrådet att ta initiativ till att ändra reglerna så att de som är bäst lämpade kommer att få avgöra vilken kompetensutveckling som behövs?