den 3 april

Interpellation

2007/08:548 Meddelarfrihet i offentligt finansierad privat verksamhet

av Patrik Björck (s)

till justitieminister Beatrice Ask (m)

Mycket av vår gemensamt finansierade välfärd bedrivs i dag i entreprenadform. Privata firmor, aktiebolag och ekonomiska föreningar sköter barnomsorg, skola och äldreomsorg finansierat med skattemedel.

I den offentliga verksamheten finns flera kontrollsystem för att allmänheten ska få en god möjlighet att granska hur skattemedlen används. Revision, offentlighet och meddelarfrihet är några sätt att kontrollera att verksamheten sköts korrekt och effektivt.

I den privata världen är det andra regler som gäller. Där tar aktiebolagslag och andra lagar över till skydd för företaget och dess möjligheter att via affärshemligheter kunna konkurrera med andra företag. Offentlighetsprincipen gäller inte, meddelarskyddet inte heller. Det innebär att en lärare på en kommunal skola har rätt att meddela till en tidning om rektorn använder skolans pengar på ett felaktigt sätt, men att en anställd på en privat skola, finansierad med skattemedel, saknar den rätten. Det är till och med så att den privatanställda läraren som talar med pressen riskerar skadestånd för avslöjande av företagshemligheter.

Exempel finns nu på att olika politiska församlingar som gör upphandling av välfärdstjänster skriver in meddelarskyddet som ett avtalsvillkor i anbudsunderlaget. Andra låter bli. Detta skapar ett läge där den som är offentligt anställd hela tiden vet vilka regler som gäller, medan det för en privat anställd i offentligt finansierad verksamhet råder en betydande osäkerhet. Vad säger avtalet mellan företaget och det offentliga? Vilken företagsform bedrivs verksamheten i, och vilken lagstiftning lyder den under? Vad säger det personliga anställningsavtalet?

Jag menar att det är ytterst värdefullt att inte försvåra för de människor som upptäcker missförhållanden att kunna avslöja dem. Detta gäller verksamheter som rör exempelvis barn, gamla och funktionshindrade. Det kan inte vara rimligt att ställa företagens intresse emot människors behov, det kan inte på sikt gagna vare sig företag eller de människor som är deras kunder. Det är de seriösa företagen som kommer i kläm.

Dessutom är det naturligtvis av extra intresse med fungerande kontrollsystem när verksamheten är finansierad av oss alla.

Min fråga till justitieministern är därför:

Avser ministern att vidta några åtgärder för att stärka meddelarskyddet i offentligt finansierad privat verksamhet?