den 19 mars

Interpellation

2007/08:525 Klusterbomber

av Peter Rådberg (mp)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

Ett enigt utrikesutskott godkände i höstas Oslodeklarationen om ett internationellt förbud mot klustervapen.

Regeringen har, under mycket lång tid, agerat mot utrikesutskottets beslut genom att aktivt ha arbetat för ett undantag för sitt eget klustervapen, bombkapsel 90.

Sverige har ett mycket gott renommé i internationella sammanhang och har varit ledande i nedrustningsfrågor under mycket lång tid. Denna långa tradition bryts nu av den moderatledda regeringen genom att verka för undantag för sitt eget klustervapen.

Regeringen har sagt att man inte kommer att använda den svenska bombkapsel 90, vare sig på eget territorium eller någon annanstans.

Dessutom kom en enig försvarsberedning fram till, i december månad förra året, att det inte föreligger något militärt hot mot Sverige under överskådlig tid.

Mot bakgrund av det blir det obegripligt att den svenska regeringens företrädare i Wellington på Nya Zeeland, den 22 februari röstade för ett undantag av bombkapsel 90.

Att försöka få ett undantag för svenska klusterbomber och samtidigt skriva under dokumentet i Wellington är ett dubbelspel som solkar ned Sveriges goda rykte internationellt.

Sverige tillhör därmed en liten skara länder som strider för undantag för sina klusterbomber. Av de cirka hundra länder som fanns representerade i Wellington accepterade dock en majoritet av länderna Oslodokumentet i sin helhet.

Varför agerar den svenska regeringen på detta sätt? Är det industrin som styr de svenska undantagen, för att kunna exportera JAS 39 Gripen?

I och med mötet i Wellington ligger klusterkonventionen från den 21 januari fast och kommer att utgöra grunden för de avslutande förhandlingarna, som kommer att hållas i Dublin den 19–30 maj i år.

Det är nu helt uppenbart att Osloprocessen kommer att leda till ett totalförbud av klustervapen, oavsett vad Sverige anser i frågan.

Mot bakgrund av det som jag har redovisat ovan vill jag fråga utrikesminister Carl Bildt:

Hur kommer ministern att agera i den avslutande förhandlingen om klustervapen som hålls i Dublin den 19–30 maj?