den 19 mars

Interpellation

2007/08:524 Ett barnrättsperspektiv i utrikespolitiken

av Monica Green (s)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

Barn har rätt att skyddas från alla olika former av utnyttjande och övergrepp som kan skada det i något avseende. Det har rätt att leva i en trygg miljö som skyddar och respekterar barnet som individ. Barn får inte utnyttjas ekonomiskt och i sådant arbete som kan vara skadligt eller hindra dess utbildning. Det ska skyddas mot sexuellt utnyttjande och från olaglig användning av narkotika. Det har rätt till skydd i väpnade konflikter.

Unicef är den FN-organisation som har ansvar för att bistå länderna i arbetet med att förverkliga konventionen. Det handlar till stor del om att stödja arbetet med nationella handlingsplaner för barn och utarbetandet av regelbundna analyser av barnens situation.

Utvecklingssamarbetet ska utgå från barns rätt att komma till tals. Ett barnrättsperspektiv handlar såväl om barns och ungdomars egna bidrag till samhällets utveckling, som om vuxnas vilja och förmåga att värna barn och ungdomar. Att bekämpa fattigdomen genom att sätta barnets bästa i främsta rummet.

Flera frivilligorganisationer kritiserade nyligen regeringen i sin så kallade Barometer 2008. De hänvisade till rättighetsperspektivet i PGU (politik för global utveckling) vilket medför fokus på diskriminerade, exkluderade och marginaliserade individer och grupper. Bland dessa finns gruppen barn, och PGU slår fast att den svenska politiken ska utgå bland annat från barnets rättigheter. Barn och ungdomar ska ses som kompetenta och aktiva individer med egna medborgerliga, politiska, sociala, ekonomiska och kulturella rättigheter. Åtgärder för att främja barn och ungdomars inflytande ska stödjas.

Men trots att PGU tydligt markerar vikten av ett barnrättsperspektiv, saknas det ett samlat grepp kring detta inom svenskt utvecklingssamarbete. Inom Sida finns inget positionspapper som tydliggör vilka strategiska resultat utvecklingssamarbetet bör inriktas på för att tillgodose barnets rättigheter. I en uppföljning som Sida nyligen gjort framgår det att 14 av samarbetsstrategierna helt saknade ett barnrättsperspektiv och att de övriga 18 hade barnets rättigheter integrerade inom någon eller några sektorer.

I samma uppföljning konstateras också att kunskapen om FN:s barnkonvention och innebörden av ett barnrättsperspektiv är bristfällig och att det behövs utbildning av utresande personal. Under 2007 har ingen sådan utbildning genomförts. Sverige är en stor givare till Unicef, men inte heller inom den organisationen finns det tydliga och enhetliga direktiv för hur ett barnrättsperspektiv ska drivas.

Har utrikesministern för avsikt att lyfta upp barnperspektivet tydligare i utrikespolitiken?

Har utrikesministern för avsikt att genomföra utbildning om FN:s barnkonvention?

Verkar utrikesministern för att fler länder ska anta FN:s barnkonvention?